Ľudovci chcú za nástupcu Martina Schulza Antonia Tajaniho z Talianska

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:31 • 2 min
Ľudovci chcú za nástupcu Martina Schulza Antonia Tajaniho z Talianska

ŠTRASBURG - Európska ľudová strana vyšle do boja o funkciu predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho z Talianska, favorizovaného blízkeho spolupracovníka niekdajšieho premiéra Silvia Berlusconiho, europoslanca od roku 1994.

slovakia

left justify in out

Z Talianska je aj Gianni Pittella, kandidát Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Tá napriek vzájomnej dohode s ľudovcami nemieni pripustiť, že by mali popri postoch predsedu Európskej rady (Donald Tusk) a predsedu Európskej komisie (Jean-Claude Juncker) obsadiť aj funkciu predsedu Európskeho parlamentu.

 

Európski konzervatívci a reformisti (ERC) chcú podľa dostupných informácií z Bruselu a Štrasburgu vyslať do súboja Helgu Stevensovú z Belgicka, Európska zjednotená ľavica (GUE/NGL) Eleonoru Forzenovú z Talianska.

 

Medzi kandidátmi sa zrejme objaví aj šéf Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guy Verhofstadt z Belgicka, aj keď sú šance tohto expremiéra medzi znalcami pomerov vnímané ako relatívne malé.

 

Údajne chcela svojho kandidáta vyslať do súboja aj ultrapravicová frakcia Európa národov a slobody (ENF), jeho meno však zatiaľ nezverejnili, aj keď bola uzávierka kandidatúr ešte v pondelok večer.

 

V prípade, že by sa frakcie majoritne nedohodli na budúcom predsedovi EP, môže sa ním stať aj niekto z ďalších europoslancov, ktorý dokáže za sebou zjednotiť proeurópske sily.

 

Voľby nástupcu Martina Schulza na čele kontinentálneho zákonodarného zboru sa uskutočnia 17. januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies