Ľudovci a socialisti protestujú proti navrhovanému americkému veľvyslancovi

NETKY.SK • 2 Február 2017, 18:36 • 2 min
Ľudovci a socialisti protestujú proti navrhovanému americkému veľvyslancovi

BRUSEL - Dve hlavné politické skupiny v Európskom parlamente - ľudovci a socialisti - spoločne protestujú proti tomu, aby nový americký prezident Donald Trump vymenoval za veľvyslanca USA pri EÚ svojho poradcu z obdobia volebnej kampane Theodora Mallocha.

slovakia

left justify in out

Európska ľudová strana (EĽS) a Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) sa v stredu počas miniplenárneho zasadnutia EP v Bruseli vyjadrili proti vymenovaniu Teda Mallocha za amerického veľvyslanca pri Európskej únii. Dôvodom sú Mallochove protieurópske výroky.

 

"EÚ nemôže akreditovať niekoho ako Malloch, ktorý tvrdí, že euro čoskoro zanikne, že brexit je len začiatok konca. Je nemožné spolupracovať s takou osobou," odkázal líder EĽS v EP Manfred Weber.

 

V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf S&D Gianni Pittella, podľa ktorého by Malloch mal byť vyhlásený za "personu non grata" v členských krajinách Únie, ak sa Washington rozhodne vymenovať ho za veľvyslanca pri EÚ.

 

Weber a Pittella zároveň požiadali britskú premiérku Theresu Mayovú, aby nepremenila brexit na "trójskeho koňa", ktorý zničí Európsku úniu. Mayovú minulý týždeň prijal Trump vo Washingtone a pri tejto príležitosti uviedol, že brexit je "nádherná vec" a poukázal na možnosť, že po Spojenom kráľovstve opustia EÚ aj ďalšie krajiny.

Pittella v tejto súvislosti vyzval členské štáty EÚ, aby sa zaviazali, že nebudú pozývať na návštevu amerického prezidenta, kým nezmení svoj názor na Úniu.

Malloch koncom januára počas návštevy v televíznom štúdiu BBC potvrdil, že jeho meno je spájané s postom veľvyslanca v EÚ.

 

"Zastával som v predchádzajúcej kariére diplomatický úrad, kde som pomáhal zvrhnúť Sovietsky zväz. Možno je na rade ďalšia únia, ktorá potrebuje trochu skrotiť," uviedol Malloch v programe BBC. Malloch priznal, že Trump nie je fanúšikom projektu európskej integrácie.

 

Podľa britského denníka Independent Malloch predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera vníma ako "veľmi vhodného starostu nejakého mesta v Luxembursku". Juncker bol najdlhšie slúžiacim predsedom vlády Luxemburska (1995-2013).

 

Univerzitný profesor Ted Malloch je výkonným riaditeľom konzultačnej spoločnosti a autorom kníh z oblasti globálneho biznisu a viacerých dokumentárnych filmov. Počas svojej kariéry okrem iného pôsobil pre Európsku hospodársku komisiu OSN (UNECE), bol členom výkonného výboru Svetového ekonomického fóra (WEF), ktorá každý rok v Davose združuje lídrov zo sveta politiky a biznisu. Pracoval aj pre súkromný bankový sektor a tiež pre americkú vládu, bol členom Výboru amerického Senátu pre zahraničné vzťahy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies