Ľudová platforma sa plánuje zaoberať transparentným financovaním strán

NETKY.SK • 1 Február 2013, 08:02 • 2 min
Ľudová platforma sa plánuje zaoberať transparentným financovaním strán

Ľudová platforma sa plánuje zaoberať transparentným financovaním strán - Politika Ľudová platforma sa plánuje zaoberať transparentným financovaním politických strán. Na diskusiu vyzvala partnerov strana Most-Híd, predstavitelia KDH a SDKÚ-DS sú za.

slovakia

left justify in out

img

Ľudová platforma sa plánuje zaoberať transparentným financovaním politických strán. Na diskusiu vyzvala partnerov strana Most-Híd, predstavitelia KDH a SDKÚ-DS sú za. Témou sa majú zaoberať odborníci strán, bugárovci na diskusiu pozvali aj zástupcov Transparency International Slovensko.

"Myslím si, že je dôležité, aby financovanie bolo transparentné a aby bol čo najmenší priestor na čierne financovanie. Ale mali by sme sa vyhýbať populistickým, demagogickým a nerozvážnym námetom, aké prichádzajú,"povedal pre TASR predseda klubu Mosta-Híd László Solymos. Jednou z možností, ako financovanie stransparentniť, je podľa neho zverejňovanie darcov. 

"My už napríklad zverejňujeme každé jedno euro od darcu na webstránke," uviedol Solymos. Bugárovci podľa jeho slov už v súvislosti s financovaním strán pracujú na zásadách, ktoré by chceli predostrieť svojim partnerom. S nimi chcú nájsť kompromisné riešenie, ktoré bude mať širokú podporu.

Hrušovský považuje každú diskusiu za dobrú

Predseda klubu KDH Pavol Hrušovský považuje každú diskusiu za dobrú. "Viem si predstaviť, že sprísnime transparentnosť používania finančných prostriedkov zo štátneho na činnosť politickej strany, aj príspevkov pre strany od sponzorov. Ale alternatívu, ktorú ponúkajú iné strany, považujem za populistickú," povedal pre TASR Hrušovský. Pripomenul, že politické strany sú súčasťou systému zodpovednosti za krajinu, a preto sa treba zamyslieť aj nad primeraným financovaním strán. "Aby nemuseli zháňať peniaze spôsobmi, ktoré vyvolávajú podozrenie z korupcie," vysvetlil Hrušovský, ktorý považuje súčasný systém za dobrý.

"Vítam každú iniciatívu na tému transparentného financovania politických strán. Sme otvorení hovoriť na túto tému aj realizovať zmeny, pokiaľ sa budú týkať lepšej informovanosti verejnosti," uviedol pre TASR podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Poznamenal, že SDKÚ-DS dlhodobo presadzuje väčšiu transparentnosť v narábaní s verejnými zdrojmi. "Napokon, zaviedli sme napríklad zverejňovanie zmlúv na internete. My sme boli dokonca poslední, ktorí iniciovali poslednú zmenu zákona o politických stranách po igelitkovom škandále HZDS," pripomenul Štefanec.

Lipšic chce znížiť príspevok na polovicu

O zmenu financovania politických strán sa pokúšajú aj nezaradený poslanec Daniel Lipšic a líder OĽaNO Igor Matovič. Lipšic chce znížiť výšku príspevku na činnosť politických strán a príspevok za poslanecké mandáty na polovicu. Presadzuje aj to, aby politické strany viedli všetky svoje dary na jednom účte, pričom by všetky dary išli len bezhotovostnou formou. 

Matovič chce financovanie strán zo štátneho zrušiť a tiež navrhuje zakázať parlamentným stranám viesť predvolebnú kampaň. Možnosť "kampaňovať" by podľa jeho názoru mali mať len neparlamentné strany. Národná rada SR sa má iniciatívami zaoberať na aktuálnej schôdzi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies