Ľudová platforma: Hlavnú zodpovednosť za zhoršenie výberu daní má Smer

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 15:47 • 2 min
Ľudová platforma: Hlavnú zodpovednosť za zhoršenie výberu daní má Smer

BRATISLAVA – Vládna strana Smer-SD pridusila svojimi opatreniami slovenskú ekonomiku a tým aj výber daní. Tvrdia to ekonómovia Ľudovej platformy, teda strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

slovakia

left justify in out

"Ako ekonómovia Ľudovej platformy sme sa zhodli na tom, že hlavnú zodpovednosť za zhoršenie výberu daní má strana Smer-SD," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR podpredseda KDH Miloš Moravčík. Ľudovci takto reagovali na júnovú prognózu daňových príjmov, ktorú dnes zverejnilo ministerstvo financií.

Rezort financií dnes informoval, že celkové príjmy štátneho rozpočtu budú v roku 2013 medziročne o 347 miliónov eur nižšie, než predpokladala prognóza z februára tohto roka. Na budúci rok počíta ministerstvo financií podľa novej prognózy s nižšími príjmami štátu o 611 miliónov eur.

Tieto výpadky sú podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca najlepším dôkazom, že politika vlády, ktorou "hádže konsolidáciu na ľudí, zvyšuje dane a odvody a zhoršuje prostredie pre tvorbu pracovných miest", jednoducho nefunguje.

Je preto podľa neho na čase skončiť s touto škodlivou politikou, zmeniť Zákonník práce či znížiť administratívnu záťaž a dane. Aj podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna vyzval vládu a Smer-SD, aby sa zamysleli nad tým, či urobili dobre, keď zásadným spôsobom zmenili hospodársku politiku štátu. Pretože práve tá mala podľa neho za následok výpadok daňových príjmov.

Podľa ministerstva financií dve tretiny celkového výpadku príjmov spôsobil makroekonomický vývoj v krajine. Ide o pokles rastu ekonomiky v tomto roku a jeho mierne spomalenie v budúcom roku. "Tieto čísla potvrdzujú len jeden nasledovný fakt, že rok 2013 je druhým najhorším rokom ekonomiky našej modernej krajiny, je to druhý najhorší rok po roku 2009," uviedol dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies