Ľudová plarforma odmietla kandidáta SaS na NKÚ, navrhne vlastného

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 11:40 • 2 min
Ľudová plarforma odmietla kandidáta SaS na NKÚ, navrhne vlastného

BRATISLAVA – Ľudová platforma predloží vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a nepodporí kandidáta SaS. Dnes to po rokovaní strán Ľudovej platformy oznámil predseda Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej besede.

slovakia

left justify in out

 Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ pred rokom po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. „Dohodli sme sa na základe počtov poslaneckých hlasov. SaS dnes nemá jedenásť poslancov, dnes má šesť. Došlo k zmene,“ povedal Bugár s tým, že strany platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS budú o voľbe šéfa NKÚ rokovať aj s inými opozičnými stranami, aby im vysvetlili svoje postoje.

Podľa Bugára platforma predstaví kandidáta do termínu vyhlásenia volieb nového šéfa NKÚ. Ľudová platforma má však podľa neho podmienku, ktorou je, aby voľba bola verejná pre hry, ktoré zažili od Smeru. „Požadujeme verejnú voľbu. Na hru mačky s myšou nepristúpime,“ zdôraznil. 

Platforma odmieta návrh Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, aby kandidáta na predsedu NKÚ vybrali vo výberovom konaní. „Igor Matovič vždy odkazuje. Má predstavy jemu vlastné. Náš názor je, že kandidát musí byť dostatočne zbehlý v problémoch a musí dať záruku, že bude čestne vykonávať funkciu. Výberové konanie nie je všeliekom, niektoré výberové konania dopadli veľmi zle,“ povedal Bugár. 

Návrh na šéfa NKÚ bude podľa predsedu KDH Jána Figeľa opozičný a nie vládny. Platforma neakceptuje mediálne odkazy Roberta Fica, ktorý ponúkal opozícii mená možných kandidátov. „Bez kontroly moci neprehráva opozícia, ale Slovensko,“ vyhlásil Figeľ s tým, že úsilím platformy je riešiť situáciu. „Ak je možné zvoliť serióznu osobu do čela NKÚ, vytvoríme pre to podmienky. Kontrola hospodárenia s každým eurom je veľmi dôležitá najmä v čase konsolidácie,“ konštatoval. 

Pre SDKÚ je podľa predsedu strany Pavla Freša prioritné, aby sa téma NKÚ rýchlo uzavrela. „Pre nás je priorita verejná voľba, aby sa skončili hry, aby verejnosť rozumela, kto čo hrá,“ povedal. Platforma podľa neho nemá záujem na rozbrojoch v opozícii. „Navrhneme a budeme presadzovať riešenia, ktoré stredo-pravú scénu posilnia. Hra s NKÚ je o tom, aby tam bol smerácky kandidát. Každý, kto nechce podvádzať, sa na verejnej voľbe zúčastní. Všetko urobíme pre to, aby NKÚ rozhodoval v prospech ľudí,“ dodal. 

Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát. Ani jeden z pokusov nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie. Smer-SD argumentuje, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Republiková rada SaS v pondelok schválila ďalšieho kandidáta na tento post. Liberálom sa však 16. apríla rozpadol poslanecký klub, keď ho opustili piati členovia skupiny Jozefa Kollára. Z 11 poslancov tak v klube SaS zostali šiesti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies