Ľudia zvažujú návrat na Mesiac, tvrdí kozmonaut Ivan Bella

NETKY.SK • 7 September 2013, 17:43 • 2 min
Ľudia zvažujú návrat na Mesiac, tvrdí kozmonaut Ivan Bella

BRATISLAVA - Keďže Mesiac je menší ako Zem, má aj slabšiu gravitáciu a tiež nemá atmosféru.

slovakia

left justify in out

Ľudia v súčasnosti opäť uvažujú o lietaní na Mesiac. Nie však preto, aby ho spoznávali, ale aby im pomohol pri dobývaní a výskume vesmíru. V rozhovore pre TASR to povedal prvý a jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella.

V minulosti bol Mesiac podľa neho jedným z bodov súperenia socializmu a kapitalizmu. "Zistilo sa, že je možné ho dosiahnuť a keď sa ukázalo, že Američania tam boli prví, Rusi od tohto finančne náročného projektu ustúpili. V súčasnosti sa opäť uvažuje o Mesiaci, ale z dôvodu, že by sa dal využívať ako akýsi medzistupeň pri dobývaní a výskume vesmíru," uviedol Bella.

Poukázal na "obrovské výhody" Mesiaca oproti Zemi. Keďže Mesiac je menší ako Zem, má aj slabšiu gravitáciu a tiež nemá atmosféru. Bella pripomenul, že na Zemi dochádza pri kozmických letoch k najväčším stratám pri štarte, teda pri prekonávaní gravitácie a odporu vzduchu. "Takže sa uvažuje, že by sa na Mesiaci dali budovať zariadenia, na ktoré by sa vyvážali súčiastky a zariadenia. Z nich by sa dali budovať väčšie kozmické lode, ktoré by boli schopné pozrieť sa ďalej do vesmíru," vysvetlil.

Jediný problém pokiaľ ide o Mesiac je podľa Bellu voda. "Na to, aby tam ľudia mohli fungovať, potrebujú vodu, ktorá sa dá využívaj aj na výrobu kyslíka a vodíka. Kyslíka na dýchanie a vodíka na pohon pre spomínané telesá," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies