Ľudia z EÚ žijúci v Británii sa nemusia báť o svoju bezpečnosť

NETKY.SK • 12 November 2016, 08:07 • 2 min
Ľudia z EÚ žijúci v Británii sa nemusia báť o svoju bezpečnosť

PRAHA - Britská vláda sa zasadí o ochranu Čechov a ďalších obyvateľov Európskej únie žijúcich v Spojenom kráľovstve. Uviedol to britský minister zahraničných vecí Boris Johnson po tom, ako sa v Prahe stretol so šéfom českej diplomacie Ľubomírom Zaorálkom.

slovakia

left justify in out

Český minister Johnsonovi tlmočil znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou cudzincov v Británii po referende o vystúpení z Únie. Informoval o tom na svojej webovej stránke Český rozhlas, pričom pripomenul, že Johnson je prvý britský politik, ktorý navštívil Českú republiku od júnového hlasovania o brexite.

 

"Bol som uistený, že britská vláda v tomto robí veľmi veľa a že bezpečnosť rastie," vyhlásil Zaorálek po rokovaní so svojím britským náprotivkom. Podľa Johnsona už klesol počet útokov na cudzincov pochádzajúcich z krajín Európskej únie na hodnotu pred referendom.

 

Johnson ďalej ocenil prínos 40.000 Čechov žijúcich v Spojenom kráľovstve a vyhlásil, že ich práva budú za predpokladu, že európska dvadsaťsedmička bude naopak chrániť tiež práva Britov žijúcich na Európskom kontinente.

 

Šéf britskej diplomacie Zaorálka zároveň uistil, že Londýn je pripravený držať sa časového harmonogramu pre odchod krajiny z EÚ. Podľa jeho slov by vláda premiérky Theresy Mayovej mala podať oficiálnu žiadosť budúci rok v marci, odkedy následne začne plynúť dvojročná lehota na vyjednávanie a vystúpenie z Únie. O schopnosti Londýna dodržať tento harmonogram vznikli určité pochybnosti, britská justícia totiž rozhodla o nutnosti odsúhlasiť brexit aj v parlamente.

 

Pre Londýn je podľa Johnsona teraz prioritou, aby po brexite nevznikli obchodné bariéry medzi Britániou a zostávajúcou dvadsaťsedmičkou krajín EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona