Ľudia v strednej Európe sa obávajú dôsledkov silného franku

NETKY.SK • 17 Január 2015, 06:42 • 2 min
Ľudia v strednej Európe sa obávajú dôsledkov silného franku

VIEDEŇ - Rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky zrušiť limit na kurz franku voči euru zasiahol aj obyvateľov strednej Európy, ktorí si zobrali úvery vo švajčiarskej mene. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Vďaka pôvodnej politike Švajčiarskej národnej banky, ktorú uplatňovala viac než tri roky, nemohol kurz franku dosiahnuť vyššiu hodnotu ako 1,20 CHF/EUR. Nečakané zrušenie limitu, po ktorom nasledovalo prudké posilnenie kurzu franku voči euru a iným menám, vyvolalo v niektorých krajinách strednej Európy takmer paniku. Státisíce tamojších obyvateľov majú totiž úvery práve vo frankoch a jeho posilnenie ľuďom pôžičky predraží.

      

Predstavitelia chorvátskej asociácie Franak zastupujúcej držiteľov hypoték vyhlásili, že nečakaný krok švajčiarskej centrálnej banky znamená pre mnohých Chorvátov katastrofu a dnes sa stretli s ministrom financií Borisom Lalovacom. Ten už prisľúbil pomoc vrátane konverzie úverov vo frankoch na pôžičky v eurách. Podľa združenia Franak môže krok švajčiarskej centrálnej banky zasiahnuť do životov až 300.000 ľudí.
      

Problémy môžu mať aj niektorí obyvatelia Poľska. V tejto krajine má úvery vo švajčiarskych frankoch okolo 550.000 ľudí. Podľa úradu pre dohľad nad finančným trhom evidovali banky ku koncu novembra vo svojich portfóliách hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch v celkovej hodnote 131 miliárd zlotých (30,34 miliardy eur). Z celkového objemu úverov na bývanie to predstavuje 46 %.
      

V Rumunsku je problém menší, keďže centrálna banka už pred štyrmi rokmi začala vyzývať obyvateľov, aby si pôžičky vo frankoch refinancovali na úvery v domácej mene. Podiel pôžičiek vo frankoch tak dnes predstavuje menej než 5 %. Napriek tomu tamojšia únia bankových klientov vyzvala vládu na urýchlené prijatie zákona o ochrane ľudí s úvermi vo švajčiarskych frankoch.
      

Rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky okrem problémov pre držiteľov hypoték vo frankoch môže negatívne zasiahnuť aj do tempa rastu ekonomiky, uviedla švajčiarska banka UBS. Tá už znížila odhad rastu hospodárstva v tomto roku len na 0,5 %, pričom pôvodne rast odhadovala na úrovni 1,8 %.
      

(1 EUR = 4,3179 PLN)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies