Ľudia v reštaurácii sa snažili aj brániť, opísal útok v Uherskom Brode jediný priamy svedok

NETKY.SK • 25 Február 2015, 17:50 • 2 min
Ľudia v reštaurácii sa snažili aj brániť, opísal útok v Uherskom Brode jediný priamy svedok

UHERSKÝ BROD - Petr Gabriel je jediný, kto priamo na mieste tragédie prežil v úkryte utorkové vyčíňanie 62-ročného masového vraha Zdeňka K.

slovakia

left justify in out

Iní šťastlivci ušli z reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod počas pauzy, keď si zrejme strelec bral do ruky druhú zbraň. Gabriel (33) zostal ukrytý v kabínke toalety. Prvé chvíle boli preňho desivé - počúval vraždenie ôsmich nevinných ľudí. Napísal to dnes český spravodajský portál Novinky.cz.
     

"Do tej reštaurácie som chodil každý deň na obed. Stretol som vo dverách pána, ktorého som zdvorilo predbehol. Povedal som mu s humorom, že som rýchlejší a že naňho určite tiež zvýši obed. Potom som šiel na toaletu a to mi zachránilo život," opísal mladík udalosť v reštaurácii.
     

Keď bol Gabriel na toalete, zatelefonoval mu kolega. Telefonát radšej vybavoval na toalete, pretože v reštaurácii by nič nepočul. Po chvíli počul sériu výstrelov, ktoré mu v takej pokojnej oblasti pripadali ako zlý sen a spôsobili mu šok. Mladík sa preto zatvoril do kabínky. "Triasol som sa od hrôzy. Zavolal som záchranku, zalarmoval políciu. Tí mi pomaly ani nechceli veriť," uviedol Gabriel.
     

Po určitom čase nastal pokoj a mladík sa snažil zatelefonovať manželke, aby informovala ostatných. Stále si však uvedomoval, že keby sa vrah prišiel pozrieť na toaletu, čaká ho smrť. "Z toaliet som vyšiel po dvoch hodinách, zásahovka ma vyviedla," povedal Gabriel, ktorý za dverami toalety počul všetku tú hrôzu a vyčíňanie Zdeňka K.
     

"Ľudia sa snažili aj brániť, ktosi po strelcovi hodil stoličku. Bol tam hrozný rev, padanie pivných krígľov. Všetko som len počul, ani som nevykukol, to už by bolo po mne. Len som tiež počul, že celý čas hrala televízia, ČT24. Vravel som si, kedy o tom budú konečne informovať. Či o tom vôbec niekto vie," opísal situáciu svedok, ktorého citoval portál Novinky.cz.
     

Gabriel počul, ako do miestnosti vošlo komando. "Niečo tam rozbíjali. Ale strašne dlho to trvalo. Volal som manželke, nech ma zachránia. Nech ma vyslobodia. Vravela mi, že policajti stále chodia dookola a niečo vyhodnocujú. Pritom som písal esemesku a volal som, že je tu pokoj, nech zasiahnu," dodal pohnutým hlasom mladík.
     

Dovolil si skritizovať zásah polície. Podľa jeho názoru mala zásahová jednotka priletieť vrtuľníkom, a nie priviezť sa osobnými autami. "Zásah mal byť rozhodne rýchlejší. O 12.30 h bolo počuť prvé výstrely, zásahovka ma vyslobodila niekedy o 14.20 h," spresnil Gabriel.
     

Zároveň však cítil po vyslobodení obrovskú úľavu a ponáhľal sa za manželkou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies