Ľudia v Kyjeve protestovali proti nečinnosti OBSE, do červenej mláky hádzali detské hračky

NETKY.SK • 6 August 2015, 09:53 • 2 min
Ľudia v Kyjeve protestovali proti nečinnosti OBSE, do červenej mláky hádzali detské hračky

KYJEV - Niekoľko stoviek ľudí sa dnes v Donecku zišlo na demonštrácii proti nečinnosti monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

slovakia

left justify in out

Protestná akcia sa konala pred hotelom Park Inn, pred ktorého vchod demonštranti rozliali červenú farbu a do nej nahádzali detské hračky. Demonštranti mali v rukách transparenty s nápismi: "Vaša mlčanie zabíja deti" a vyjadrovali nespokojnosť s neobjektívnosťou medzinárodných pozorovateľov v Donbase.

 

"Keby bola OBSE objektívna, v Donbase by už dávno bol mier," uviedla účastníčka protestu. Za zarážajúce označila, že predstavitelia OBSE nehovoria s ľuďmi: "Svoje reakcie na naše sťažnosti znižujú tvrdením, že ich zapracujú do svojej správy," dodala. Na akcii v Donecku sa zúčastnil aj obyvateľ Horlivky, ktorý vyhlásil, že "naše mesto každý deň ničia ukrajinské bezpečnostné sily, a vy nehanebne mlčíte".

 

"Hanba vám!" kričali ľudia smerom k pozorovateľom OBSE, ktorí sa vzápätí vzdialili. Demonštranti po ich odchode skandovali: "Hanba OBSE". "V tejto medzinárodnej misii označili za vandalizmus, že im niekto pomaľoval autá. Vidím, že autá sú už čisté - na rozdiel od ich svedomia," uviedol jeden z účastníkov protestu pre proseparatistickú agentúru DAN.

 

Naposledy sa podobná akcia pred sídlom OBSE v Donecku konala 23. júla, informovala agentúra RIA Novosti. Jej účastníci žiadali "zastaviť agresiu Kyjeva na východe Ukrajiny". Konflikt na ukrajinskom východe si od vlaňajšieho apríla vyžiadal životy najmenej 68 detí a ďalších 183 utrpelo zranenia. V rozhovore pre agentúru TASS to koncom júla uviedol hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tarik Jašarevič.

 

Celkovo si tzv. protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny vyžiadala už vyše 6800 mŕtvych a 17.000 zranených, informovala minulú stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na odhady OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies