Ľudia v Ázii a po celom svete vítajú lunárny Nový rok - rok psa

NETKY.SK • 16 Február 2018, 14:50 • 2 min
Ľudia v Ázii a po celom svete vítajú lunárny Nový rok - rok psa

PEKING - Ľudia v Ázii a po celom svete oslavujú v piatok lunárny Nový rok rôznymi hostinami, sprievodmi a návštevami chrámov, kde žiadajú požehnanie.

slovakia

left justify in out

Tento rok je rokom psa, jedného z 12 zvierat v čínskom lunárnom kalendári. Obyvatelia Pekingu ho oslavovali hodovaním na rodinných stretnutiach a tiež návštevami rušných chrámových trhov, aj keď vládol chlad typický pre zimné ročné obdobie. Park Ti-tchan (Chrám zeme) v centre mesta najviac pulzoval životom a najviac hýril farbami - holé vetvy stromov mal vyzdobené červenými lampiónmi a hemžil sa davmi ľudí, ktorí v rýchlosti nakupovali tradičný tovar a rôzne jedlá.

 

Jednou z novoročných tradícií je konzumácia čínskych taštičiek na severe Číny a dar venovaný deťom vo forme červených obálok naplnených peniazmi, nazývaných chung-pao. Avšak zákaz ohňostrojov v 400 veľkomestách, vrátane Pekingu, tento rok výrazne oslabil túto tradičnú ohlušujúcu zábavu.

 

Sviatok si oslavami pripomínajú aj etnickí Číňania a ďalší ľudia po celom svete. Na Filipínach, kde žije rozsiahla čínska národnostná menšina, sa na pouličnom trhu v metropole Manila predstavili hltači ohňa a deti využili debničky a vedrá na predvedenie improvizovaných levích tancov. Leví tanec, v ktorom sa v kostýme leva napodobňujú pohyby tohto dravca, má odstrašiť zlých duchov a privolať šťastie.

 

Levie tance videli návštevníci aj v Japonsku v prístavnom meste Jokohama. V Malajzii zasa potápač oblečený ako boh šťastia kŕmil rybu v akváriu v Kuala Lumpure a diváci ho so záujmom sledovali. V Južnej Kórei sú slávnosti vážnejšie - utečenci pred kórejskou vojnou (z rokov 1950-53) a ich potomkovia vzdávajú poctu svojim predkom pri demilitarizovanej zóne, ktorá oddeľuje túto krajinu od komunistickej Severnej Kórey.

 

Taiwančania oslavujú začiatok lunárneho nového roka rýchlym behom, aby ako prví zapichli vonnú tyčinku do chrámovej kadidelnice. Víťaz totiž dostane cenu a požehnanie pre úspešný rok 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies