Ľudia už nemajú záujem o Bratislavu, naopak o hlavné mesto susedných Čiech áno

NETKY.SK • 30 Október 2017, 06:00 • 2 min
Ľudia už nemajú záujem o Bratislavu, naopak o hlavné mesto susedných Čiech áno

BRATISLAVA - O bývanie v našom hlavnom meste už nie je zďaleka taký záujem, ako to bolo ešte pred rokom.

slovakia

left justify in out

Nejde pritom vôbec o to, že by v našom hlavnom meste ľudia nechceli bývať. Mnoho ľudí by aj chcelo, no nemajú na to peniaze a ani schválenie hypotéky. Medzikvartálne poklesol záujem až o 27 percent. Ceny starých bytov si stále držia svoje vysoké ceny. Záujem klesol aj preto, lebo je nedostatočná ponuka nových bytov. Z tohto dôvodu stoja staré byty skoro rovnako ako nové. 

 

Najviac vyhľadávajú záujemcovia byty v cene od 90 000 do 160 000 eur, ktoré predstavujú dvoj a trojizbové byty. Priemerná cena na m2 je okolo 1800 až 1900 eur beh DPH. Takisto hypotéky už len tak nedostane každý. Sprísnili sa totiž podmienky pri posudzovaní klientov žiadajúcich financovanie vlastného bývania.

 

To predstavuje spôsob regulácie trhu s nehnuteľnosťami. Zvýšili sa úrokové sadzby, čo pre mnohých znamená neschopnosť splácať úver. Trendom v zahraničí je často nehnuteľnosť nevlastniť, čo poskytuje viac flexibility a ľudia nie sú viazaní ku konkrétnemu mestu. Je to aj vec generácie, mnoho mladých na Slovensku uvažuje práve takto.

 

V Prahe naopak stúpla cena za m2. Pred dvomi rokmi bola cena za m2 menej než 60 000 Kč (2 337,09 eur). Aktuálne cena za štorcový meter prvýkrát v histórii prekonala hranicu 80 000 Kč (3 116,11 eur). Priemerná cena podľa developerských firiem v novostavbách vzrástla medziročne až o 19,06 %. Momentálne sa očakáva, že predaj bytov v Prahe klesne, keďže sa obmedzila dostupnosť bývania aj pre strednú triedu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies