Ľudia súhlasia so sankciami pre neplatičov odvodov, ukázal prieskum

NETKY.SK • 26 Február 2015, 10:24 • 2 min
Ľudia súhlasia so sankciami pre neplatičov odvodov, ukázal prieskum

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov súhlasí s obmedzením poskytovania zdravotnej starostlivosti pre neplatičov zdravotných odvodov.

slovakia

left justify in out

Vyše 80 percent ľudí sa v reprezentatívnom prieskume agentúry Focus na vzorke 1010 respondentov vyjadrilo, že dlžníkom by poisťovňa nemala uhrádzať zdravotnú starostlivosť vôbec, respektíve, že poisťovňa by mala žiadať zaplatenie dlhu a kým sa tak nestane, mala by preplácať len ošetrenia v prípadoch ohrozujúcich život.

 

"Je to príklad toho, že ľudia by radi videli určitú spravodlivosť v týchto vzťahoch. Keďže väčšina ľudí si zdravotné odvody platí, po neplatiacej menšine požadujú rovnaké správanie. Spôsob, ako ich k tomu donútiť, je podľa väčšiny populácie buď obmedzenie, alebo úplné odopretie zdravotnej starostlivosti ako sankcia za vedomé alebo nevedomé správanie sa neplatičov," komentoval závery prieskumu sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus.

 

Prieskum si dala spraviť zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá jeho výsledky vníma ako podporu pre jej striktný postup k dlžníkom. "Snažíme sa s nimi komunikovať, ak je to možné, ponúknuť riešenia, ako je napríklad splátkový kalendár, ale musíme sa pri tom držať platných zákonov. Systém slovenského zdravotníctva je nadmieru solidárny, zjednodušene povedané, je jedno aké odvody platíte, vždy dostanete rovnakú zdravotnú starostlivosť. A toto treba zmeniť. Ak niekto systém zneužíva, nech ho čaká postih," povedal riaditeľ poisťovne Martin Kultan.

 

Zdravotným poisťovniam chýbajú v dôsledku nedoplatkov stovky miliónov eur. Samoplatitelia a zamestnávatelia im ku koncu minulého roka dlhovali asi 390 miliónov eur. Ide takmer o desatinu zdrojov v systéme verejného poistenia. Dlžníci ignorujú svoju povinnosť platiť odvody napriek tomu, že im to káže zákon. Podľa aktuálne platnej legislatívy by im mala byť poskytnutá len urgentná zdravotná starostlivosť.

 

Najčastejšími neplatičmi pritom podľa Dôvery nie sú sociálne odkázaní ľudia alebo ľudia bez príjmov, 60 percent z nich majú tvoriť podnikatelia či živnostníci s priemerným mesačným príjmom nad 1200 eur. Tretina dlžníkov sú podnikatelia s obchodnými podielmi v priemere v štyroch spoločnostiach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies