Ľudia sú ochotní priplatiť si za bývanie v novostavbe aj 30 % ceny

NETKY.SK • 6 September 2014, 11:16 • 2 min
Ľudia sú ochotní priplatiť si za bývanie v novostavbe aj 30 % ceny

BRATISLAVA – Kľúčovým parametrom, na základe ktorého sa záujemcovia rozhodujú pri kúpe vlastného bývania, je cena. Povedal to pre TASR prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár. Za ďalšie dôležité kritériá výberu domova označil počet izieb, lokalitu, dispozíciu, technické vybavenie či udržateľnosť hodnoty. Naopak, menej sa potenciálni kupci zaujímajú o poschodie alebo orientáciu na svetové strany.

slovakia

left justify in out

"Väčšina kupujúcich realizuje kúpu prostredníctvom hypotekárneho úveru s požiadavkou prefinancovania najväčšej sumy, ktorá je možná na základe klientových príjmov. V tejto súvislosti klienti začínajú hľadať vhodný byt či dom, keď majú predstavu o svojich finančných možnostiach," priblížil Palenčár.
      

Ako dodal, pri voľbe vhodnej lokality prihliadajú najmä na dobrú dopravnú dostupnosť do práce a infraštruktúru zahŕňajúcu školy, obchody a služby, bezpečnosť, čistotu okolia i možnosti prežívania voľného času v prírode, pri športe či umení. Záujemcovia o kúpu dnes podľa neho uprednostňujú menšie výmery nehnuteľností. "Platí pravidlo, že kvalitne dispozične riešený malometrážny byt je podstatne lukratívnejší ako nevhodne dispozične riešený veľkometrážny byt," zhodnotil šéf NARKS. Odborník na trh s bytmi Filip Žoldák poukázal na súčasný trend narastajúceho dopytu po novostavbách, za ktoré sú ľudia ochotní priplatiť si aj viac ako 30 %. "To sa prejavuje v rastúcich číslach predaných nových bytov v Bratislave a dokonca ochote developérov ísť do krajských miest," uviedol pre TASR. Novostavby podľa neho lákajú predovšetkým vyriešeným parkovaním, modernými technológiami i viac-menej rovnakou skladbou susedov splácaním hypotéky motivovaných sa o dom čo najlepšie starať. "Preferované bývanie v Bratislave v priemere reprezentuje aktuálne dvojizbový byt s výmerou do 50 štvorcových metrov (m2) na druhom alebo treťom nadzemnom podlaží v cenovej relácii do 120.000 eur, zariadený podlahami, obkladmi, sanitou a interiérovými dverami, bez kuchynskej linky," opísal Žoldák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies