Ľudia stále podpisujú petíciu za zjednotenie školstva

NETKY.SK • 3 November 2015, 12:34 • 2 min
Ľudia stále podpisujú petíciu za zjednotenie školstva

BRATISLAVA - Pod petíciu za zjednotenie školstva prichádzajú stále ďalšie podpisy. Pôvodne mala petícia trvať do 30. septembra a odborári si od nej sľubovali viac ako 50-tisíc podpisov.

slovakia

left justify in out

Vedenie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa však rozhodlo, že petícia bude pokračovať do 31. decembra tohto roku a to napriek tomu, že plánovaný počet podpisov sa im podarilo vyzbierať. V polovici októbra mali vyše 72 000 podpisov. Ako pre agentúru SITA povedal predseda odborového zväzu Pavel Ondek, dnes si myslia, že by mohli nazbierať až 100-tisíc podpisov. Odborári tvrdia, že petícia s väčším počtom podpisov bude viac výpovedná. Vedenie odborového zväzu tvrdí, že vláde plánujú predložiť petíciu v januári budúceho roka. Ondek dodáva, že ak petíciu poslanci prijmú, musia meniť aj zákony, čiže legislatívny proces môže trvať dlhšie.


Odborový zväz spustil petíciu za zjednotenie financovania a riadenia verejného regionálneho školstva koncom marca. Petícia obsahuje dva body. V prvom bode žiadajú, aby sa financovanie a riadenie všetkých škôl a špeciálnych školských zariadení, ktoré spadajú pod ministerstvo vnútra, vrátilo výlučne do kompetencie ministerstva školstva. V druhom bode žiadajú, aby financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl, jazykových škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov prešlo zo súčasného režimu financovania originálnych kompetencií do režimu financovania prenesených kompetencií cez ministerstvo školstva.
Slovenské školstvo vnímajú odborári ako roztrieštené a chcú ho zjednotiť vo financovaní aj v riadení, aby ministerstvo školstva tvorilo pre školy jednu spoločnú strechu. Otázka financovania škôl sa otvorila najmä koncom minulého roka v súvislosti s koncoročnými odmenami. Ministerstvo školstva vtedy udelilo zamestnancom svojich škôl odmeny po 100 eur, ministerstvo vnútra zamestnancom škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov po 200 eur, pričom zamestnanci materských škôl, základných umeleckých škôl a centier voľného času spadajú pod mestá a obce, ktoré v niektorých prípadoch nemali na vyplatenie odmien peniaze. Presunúť financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl a školských zariadení (školské kluby detí, centrá voľného času či školské jedálne) z originálnych do prenesených kompetencií navrhovala aj Slovenská komora učiteľov.


Na opačnej strane stojí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), podľa ktorého by návrh odborárov znamenal destabilizovanie situácie nielen v školstve, ale v celom systéme verejnej správy. Združenie je presvedčené, že rozhodovanie o všetkých pôsobnostiach v originálnom školstve patrí na miestnu úroveň a akákoľvek zmena pôsobností by bola vážnym zásahom do fungovania celej verejnej správy.


Minister školstva Juraj Draxler nedávno vyhlásil, že sa hlási k výzve zjednocovania kompetencií, keďže v súčasnosti je roztrieštenosť školstva nešťastná a treba s tým niečo spraviť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies