Ľudia si pri pražskom kostole pripomenuli pamiatku padlých parašutistov-hrdinov

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 17:38 • 2 min
Ľudia si pri pražskom kostole pripomenuli pamiatku padlých parašutistov-hrdinov

PRAHA - Ľudia si dnes dopoludnia pripomenuli hrdinstvo československých parašutistov počas druhej svetovej vojny a pamiatku obetí heydrichiády na pietnom akte v pravoslávnom chráme Cyrila a Metoda v Prahe. V kryte tohto kostola padli parašutisti - vrátane atentátnikov na Heydricha - presne pred 74 rokmi. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Na akcii a bohoslužbe za zosnulých sa zúčastnili desiatky ľudí, vence k pamätnej tabuli položili veteráni, politici aj armádni velitelia.

 

Atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha počas okupačného režimu v Čechách a na Morave pokladajú historici za najväčší protinacistický odbojový čin v Európe. Atentát podnikli 27. mája 1942 Slovák Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Ďalších päť parašutistov sa podieľalo na jeho príprave alebo na plánovaní atentátu na protektorátneho ministra školstva či sabotážnych akcií.

 

Po atentáte na Heydricha poskytla pravoslávna cirkev mužom útočisko práve v chráme Cyrila a Metoda na Resslovej ulici. Boli však vyzradení a kostol obkľúčilo niekoľko stoviek vojakov wehrmachtu, príslušníkov SS a policajtov. Sedem členov československej exilovej armády sa nevzdalo a bojovalo šesť hodín.

 

"Všetci dnes vedia, kedy je Valentína alebo Halloween. Ale tento dátum nepoznajú," posťažoval sa dnes prítomný výsadkár z mesta Chrudim.

 

Pred chrámom zaznela najprv slovenská a potom česká hymna. Následne sa konala bohoslužba za zosnulých. Prítomní si prezreli aj kryptu, kde sa nachádzajú busty siedmich parašutistov - okrem Gabčíka a Kubiša takisto busta Josefa Valčíka, Jana Hrubého, Josefa Bublíka, Jaroslava Švarca a ich veliteľa Adolfa Opálku.

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čiech a Moravy heydrichiáda - teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou, pripomenul v správe portál iDNES.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona