Ľudia si môžu overiť schopnosti práce s PC a vedomosti o internete

NETKY.SK • 28 September 2015, 14:44 • 2 min
Ľudia si môžu overiť schopnosti práce s PC a vedomosti o internete

BRATISLAVA - IT Asociácia Slovenska dnes odštartovala v rámci Európskej iniciatívy eSkills Jobs veľký test IT zručností na Slovensku. Slováci si tak môžu už piaty rok overiť svoje schopnosti práce s počítačom, vedomosti o internete a sociálnych sieťach v IT Fitness teste.

slovakia

left justify in out

Jeho výsledkom je certifikát, ktorý môžu priložiť k životopisu ako podklad o svojich IT znalostiach pre zamestnávateľa. Na dnešnej tlačovej besede to povedal prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský.

 

IT Fitness test preskúša celkovú počítačovú zdatnosť človeka, ale aj jeho rýchlosť, logické myslenie a vynaliezavosť. Otestovať sa môže každý Slovák do konca decembra na internetovej stránke www.itfitnesstest.sk. Online test obsahuje 25 otázok so štyrmi variantmi odpovedí z rôznych oblastí.

 

Lelovský hovorí, že test nie je určený itéčkárom, ale širokej verejnosti. Absolvent testu po ukončení získa certifikát s hodnotením, na aké percento v teste uspel. Zároveň dostane odporúčania, v ktorých oblastiach sa môže zlepšiť. V minulosti sa do testovania zapojilo už viac ako 100-tisíc Slovákov. Priemerná úspešnosť bola 48 percent.

 

Do testovania sa môžu zapojiť aj všetky školy. Pre žiakov základných škôl pritom vytvorili špeciálnu verziu testu. "Počítačová gramotnosť sa začína rozvíjať už s prvým tabletom alebo mobilom, ktorý rodičia často darujú deťom pri nástupe do školy. Je potrebné, aby deti boli zároveň poučené nielen o zaobchádzaní s technikou a základmi práce s počítačom, ale aj o možnostiach a nástrahách internetu a sociálnych sietí," upozornil Lelovský s tým, že test preverí aj vedomosti detí, ako sa vedia brániť pred šikanou na sociálnych sieťach alebo inými ohrozeniami z internetu.

 

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek dnes povedal, že IT Fitness test uskutočňujú v rámci iniciatívy Európskej komisie "Digitálne zručnosti pre podporu zamestnanosti". Hlavným cieľom kampane je zlepšiť schopnosti občanov EÚ pri využívaní informačných a komunikačných technológií a lepšie ich pripraviť na pracovný trh. Kampaň je pritom reakciou na rastúci dopyt po kvalifikovaných odborníkoch v oblasti IKT.
Kampaň "e-Skills for Jobs" koordinujú spoločnosti Digital Europe a European Schoolnet v spojení so stovkami partnerov na národnej a celoeurópskej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies