Ľudia si budú môcť sporiť v rámci zvýhodneného investičného sporenia

NETKY.SK • 31 December 2015, 11:18 • 2 min
Ľudia si budú môcť sporiť v rámci zvýhodneného investičného sporenia

BRATISLAVA - Zavedenie daňovo zvýhodneného investičného sporenia, oslobodenie pozemkových spoločenstiev od platenia daňových licencií či úľavy pre zdravotníkov. Toto sú hlavné zmeny novely zákona o dani z príjmov, ktorá nadobúda od dnešného dňa účinnosť.

slovakia

left justify in out

Občania Slovenska si po novom majú sporiť v rámci nového zvýhodneného investičného sporenia. Právna norma presne stanovuje podmienky, pri ktorých sa bude uplatňovať daňové zvýhodnenie investičného sporenia. Maximálna výška finančných prostriedkov, ktorú budú môcť ľudia investovať, nesmie presiahnuť za daný kalendárny rok 3000 eur, pričom do tejto sumy sa nezapočítavajú reinvestície v rámci investičného portfólia. "To musí byť zriadené najmenej na 15 rokov a v období 15 rokov od jeho vytvorenia nebude klientovi vyplatené plnenie," priblížil rezort financií, ktorý právnu normu pripravil.

 

Investované peniaze budú občanom spravovať obchodníci s cennými papiermi, pričom finančné prostriedky majú byť investované do portfólia prostredníctvom zákona o cenných papieroch. "Portfólio môžu tvoriť iba cenné papiere a iné finančné nástroje prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu," doplnilo MF SR.

 

Právnou normou sa taktiež daňovo zvýhodnia príjmy plynúce z prevodu cenných papierov, opcií a príjmy z derivátových operácií, ak budú splnené podmienky ustanovené zákonom o cenných papieroch pre špecifický finančný produkt zadefinovaný ako dlhodobé investičné sporenie. "Na rozdiel od doteraz existujúcich foriem podpory dlhodobého sporenia sa daňové zvýhodnenie nevzťahuje na vstupnú investíciu, ale na príjmy plynúce z prevodu cenných papierov získaných až v priebehu sporenia, čo predstavuje lepší model napríklad z pohľadu motivácie klienta pokračovať v sporení," konštatovalo MF SR.

 

Od platenia daňových licencií budú oslobodené pozemkové spoločenstvá, ktoré vykonávajú poľnohospodársku prvovýrobu a s ňou súvisiace spracovanie alebo úpravu poľnohospodárskych produktov, hospodária v lesoch, na vodných plochách a ich obrat zároveň nepresiahne sumu 10.000 eur. Od platenia daňovej licencie sa oslobodí aj daňovník, ktorý podal návrh na zrušenie spoločnosti bez likvidácie, a to počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom podal tento návrh.

 

Medzi príjmy oslobodené od dane sa zaradí sociálna výpomoc zamestnancom, a to do výšky 2000 eur. Tá sa poskytuje zamestnancovi z dôvodu úmrtia blízkej osoby žijúcej v spoločnej domácnosti, odstraňovania alebo zmiernenia následkov živelných udalostí, dočasnej pracovnej neschopnosti v úhrnnej výške najviac 2000 eur za zdaňovacie obdobie.

 

Taktiež by sa po novom mala oslobodiť od dane aj uhradená strava zdravotníkom či lekárom na odborných podujatiach. Touto zmenou sa vyšlo v ústrety zdravotníkom, ktorí pripomienkovali, že by museli zdaňovať aj občerstvenie napríklad pri vzdelávacích stretnutiach. Po novom tak budú stanovené hranice, ktoré budú oslobodené od dane, a nad túto hranicu si budú musieť zdravotníci tento príjem zdaňovať podľa platného zákona.

 

V novele sa upravujú aj súdne poplatky vo veciach obchodného registra. Prichádza k zníženiu niektorých súm pri elektronických podaniach. Stále pôjde o polovicu sumy, ktorá je pri fyzickom podaní. Cieľom tejto úpravy je zníženie poplatku pri návrhoch na prvý zápis vo veciach obchodného registra pre všetky právne formy. Zmena má umožniť zníženie administratívnych nákladov, čím sa podporí zakladanie nových podnikov. Zníženie poplatkov sa automaticky dotkne aj elektronicky podaných návrhov, keďže výška poplatku sa taktiež primerane znižuje. Ostatné položky sa vhodne zaokrúhľujú, aby úhrada poplatku bola praktickejšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies