Ľudia sa čoraz viac zadlžujú: Pôžičky si berú aj kvôli výbave detí do školy!

NETKY.SK • 27 August 2014, 17:21 • 2 min
Ľudia sa čoraz viac zadlžujú: Pôžičky si berú aj kvôli výbave detí do školy!

BRATISLAVA - Koniec letných prázdnin sa pomaly blíži a deti opäť čaká desať mesiacov školských povinností, na ktoré ich rodičia musia riadne pripraviť. Tieto prípravy stoja rozpočet rodín školákov nemálo finančných prostriedkov.

slovakia

left justify in out

Podľa interných prieskumov spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) sa takmer 8 % zadlžených osôb dostalo do finančných ťažkostí kvôli pôžičke súvisiacej s výbavou pre deti. Náklady na školáka z roka na rok rastú. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi boli vo výške priemerne 90 eur na jedného školáka, minulý rok to bolo už 300 eur, pričom tento rok by malo opäť dôjsť k navýšeniu. Môže za to rast cien školských pomôcok, ale rovnako úzke prepojovanie výučby a technológií. Častokrát nejde už len o nákup aktovky, zošitov, písacích potrieb, a pod., ale rovnako i počítačov, notebookov, tabletov či rôznych vzdelávacích programov, čím sa celkové náklady mnohonásobne navýšia. Ďalšie financie potom rodičia utratia za stravovanie svojho dieťaťa v školskej jedálni, príspevok na ZRPŠ, družinu, pobyt v prírode, lyžiarske kurzy či mimoškolské aktivity.

     

Problémom pri financovaní aktivít detí môžu byť emócie. Pokiaľ dieťaťu bude vo výbave niečo chýbať alebo to bude viditeľne nízkej kvality, môže sa stať stredobodom posmechu. Toho sú si rodičia do určitej miery vedomí. Rodičia chcú pre svoje dieťa to najlepšie a sú schopní sa kvôli zaisteniu dobrej školskej výbavy i zadlžiť.
     

„Každý z nás chce pre svoje deti to najlepšie a sme schopní sa kvôli tomu i zadlžiť. Častokrát si neuvedomujeme, aké veľké finančné ťažkosti môžu tieto dlhy spôsobiť. Dôvodom neschopnosti splácať môžu byť vysoké úroky, nedostatočné finančné prostriedky z dôvodu výpadku príjmu, či roztočenie dlhovej špirály,“ tvrdí Veronika Kuřinová zo spoločnosti KRUK.
     

Rodičia by si tak najprv mali uvedomiť, koľko majú dostupných finančných prostriedkov na nákup školskej výbavy pre svoje deti a tejto čiastky sa držať. Môžu tak urobiť napríklad zostavením domáceho rozpočtu. Istú možnosť predstavuje tiež pravidelné odkladanie peňazí bokom v priebehu celého roku, ktoré zabezpečí, že rodičia nepocítia úbytok financií tak tvrdo. Výhodu predstavujú i reklamné letáky, vďaka ktorým je možné zakúpiť rovnaký produkt za výhodnejšiu cenu a tým ušetriť. Pokiaľ majú rodičia viac detí, môžu deti školskú výbavu vzájomne zdieľať.
  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies