Ľudia s chronickým srdcovým zlyhávaním budú môcť žiť lepšie

NETKY.SK • 10 Máj 2012, 18:22 • 2 min
Ľudia s chronickým srdcovým zlyhávaním budú môcť žiť lepšie

Ľudia s chronickým srdcovým zlyhávaním budú môcť žiť lepšie

slovakia

left justify in out

img

Pacientom trpiacim chronickým srdcovým zlyhávaním (ChSZ) svitá nádej v podobe nového spôsobu liečby. Pri tomto dlhodobom ochorení ide o to, že srdce sa postupne vyčerpáva a slabne, až napokon nie je schopné čerpať krv a zásobovať tkanivá a orgány kyslíkom. Túto slabosť sa snaží kompenzovať rýchlejšou frekvenciou úderov, no tým sa ešte viac oslabuje. Len 13,5 % pacientov, ktorí sú liečení dostupnými liekmi na srdcové zlyhávanie, dosahuje pokojovú frekvenciu 55 až 60 úderov za minútu, pričom jej zvýšenie nad 70 úderov za minútu zhoršuje prežívanie aj kvalitu života pacientov s ChSZ. Nový liek však dokáže frekvenciu srdca optimálne znížiť.

Lekári pomocou klinickej štúdie dokázali, že liek s účinnou látkou ivabradín znižuje frekvenciu srdca inhibíciou tzv. If kanálov v srdci. Čím viac If kanálov je 'otvorených', tým viac ženú srdce k vyššiemu výkonu a tým rýchlejšia je srdcová frekvencia. Liek tieto kanály blokuje a prináša tzv. inteligentné znižovanie srdcovej frekvencie. Znižuje ju totiž presne o toľko, o koľko je to v danom prípade potrebné, aby sa dosiahla optimálna hodnota. Príznaky ochorenia sa zmiernia, prípadne úplne zmiznú, pacienti viac vládzu a ich život sa predĺži a skvalitní.

Doterajšie možnosti síce dokázali život predĺžiť, no často za cenu nežiaducich účinkov, ktoré pacientov ubíjali, oberali ich o výkonnosť a umožňovali síce prežívanie, nie však kvalitný život. Inhibítor If kanálu špecificky spomaľuje frekvenciu a nemá iné pôsobenie, takže prináša aj menšie riziko nežiaducich účinkov. Významne znižuje chorobnosť a úmrtnosť pacientov s ChSZ a zlepšuje ich celkovú prognózu i kvalitu života. Liečba je vhodná pre každého pacienta trpiaceho ChSZ, ktorý svojou súčasnou liečbou nemá dostatočne kontrolovanú srdcovú frekvenciu. Doteraz sa na jej znižovanie používali betablokátory, ktoré však mali nežiaduce účinky. Ich kombináciou s ivabradínom možno profitovať z oboch, pričom nežiaduce účinky sú čiastočne potlačené. Nový spôsob liečby je tu aj pre pacientov, ktorí nemôžu užívať betablokátory.

Chronické srdcové zlyhávanie je invalidizujúce ochorenie so zlými vyhliadkami do budúcnosti. "Desať percent všetkých hospitalizácií je pre náhle zhoršenie srdcovej nedostatočnosti. Tieto ochorenia sú veľmi časté a majú veľmi zlú prognózu," upozornila lekárka Eva Goncalvesová. Úmrtnosť pacientov s ChSZ je vyššia ako u pacientov s rakovinou prsníka, prostaty alebo močového mechúra a približne rovnaká ako u pacientov s rakovinou hrubého čreva. Ide o zložitý syndróm, ktorý môže mať rôznu príčinu, prejavy a rozdielnu prognózu. Príčinou je najčastejšie ischemická choroba srdca, nasleduje vysoký tlak, dilatačná kardiomyopatia či poruchy chlopní. Prejavuje sa dýchavičnosťou, únavou, zníženou toleranciou alebo neschopnosťou fyzickej aktivity, zadržiavaním tekutín, zvýšenou potrebou močenia v noci, nechutenstvom, pocitom nafúknutia, zápchou, prípadne mentálnymi prejavmi ako zmätenosť, závrate či poruchy pamäte. Na Slovensku postihuje ChSZ asi 100-tisíc pacientov a ročne spôsobuje takmer 1900 úmrtí. Štrnásťtisíc ľudí ročne na Slovensku hospitalizujú, pričom takmer polovica z nich do štyroch rokov zomiera alebo sú v nasledujúcich 12 mesiacoch znovu prijatí do nemocnice.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies