Ľudia protestujú proti výstavbe detského ihriska

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 10:00 • 2 min
Ľudia protestujú proti výstavbe detského ihriska

BRATISLAVA - Na Rozvodnej ulici v Bratislave začala mestská časť stavať detské ihrisko. Niektorí obyvatelia si však myslia, že ihrisko sa do lokality nehodí a v okolí je ich vraj aj tak dosť. Začali preto spisovať petíciu a so sťažnosťou sa už obrátili aj na prokuratúru.

slovakia

left justify in out

Tvrdia, že ako dotknutí obyvatelia nemali možnosť sa k projektu ihriska vyjadriť. Samospráva to odmieta, výstavbu ihriska podľa nej miestni obyvatelia mali možnosť pripomienkovať a ihrisko vraj stavia práve na žiadosť Novomešťanov.
      

Signatári petície vysvetľujú, že pozemok medzi Rozvodnou číslo 15 a 17 je z celého pozemku v tejto časti sídliska najužší, ihrisko zaberá celú zelenú plochu a je úplne pod oknami obyvateľov. "Výstavba v takej tesnej blízkosti prinesie obyvateľom najmä stratu súkromia, nadmernú hlučnosť, prašnosť, znemožnenie zabezpečovania výkonu zimnej údržby, ohrozenie bezpečnosti a tiež zníženie hodnoty bytov," sťažujú sa. Pôvodný zámer postaviť ihrisko na väčšom priestranstve pred domami Rozvodná číslo 9 až 13 bol podľa nich zmenený bez dostatočného zdôvodnenia a informovania.
      

Hovorca mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Marek Tettinger ale vysvetľuje, že k vybudovaniu detského ihriska sa uskutočnili dve kolá verejného pripomienkovania. V prvom kole podľa jeho slov samospráva predstavila projekt miestnym obyvateľom, ktorí vo verejnej diskusii priamo na mieste budúceho ihriska dávali pripomienky k tomu, ako má ihrisko vyzerať. "Na základe týchto postrehov sme projekt upravili a opätovne sme ho dali na pripomienkovanie ľuďom z okolitých domov," vysvetľuje. Mestská časť podľa neho zapracovala niekoľko desiatok podnetov od ľudí.
      

Počas celej verejnej diskusie podľa hovorcu nezaznela ani jedna výhrada k umiestneniu ihriska ani voči jeho vybudovaniu. Prvý protest v podobe petície sa vraj objavil až v deň, keď samospráva začala s výstavbou. "Snažili sme sa každého, kto mal záujem, zapojiť do diskusie o ihrisku. Ak sa však niekto ozve s výhradou po prvý raz až po skončení diskusie, v čase, keď sa realizuje projekt, je to minimálne zvláštne," podotýka Tettinger.
      

Výstavba detského ihriska je tiež na danom mieste podľa signatárov petície nadbytočná, lebo v blízkosti sa nachádza dostatočné množstvo detských ihrísk. "Veríme, že každá mamička sa bez problémov so svojím dieťaťom premiestni na pár minút vzdialené ihriská v okolí," myslia si signatári. Takýto argument označil hovorca za zvláštny. "V danej lokalite totiž chýbalo poriadne ihrisko a občania sa v tejto veci opakovane obracali na úrad s prosbou o jeho vybudovanie," zdôraznil.
      

Na samosprávu sa už podľa hovorcu obrátili viacerí obyvatelia, ktorí sú pripravení rozbehnúť "protipetíciu", ak by bolo budovanie ihriska ohrozené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona