Ľudia pripomienkujú návrh VZN o zákaze hazardu v meste

NETKY.SK • 31 Január 2017, 11:51 • 2 min
Ľudia pripomienkujú návrh VZN o zákaze hazardu v meste

BRATISLAVA - Bratislavčania môžu do 6. februára pripomienkovať návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze herní v hlavnom meste SR Bratislave.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informuje bratislavský magistrát na svojej oficiálnej webovej stránke, toto VZN ustanovuje, že na celom území Bratislavy nemožno umiestniť herňu v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, pre kultúru a na verejnú zábavu.

 

Herne tiež nemôžu byť v bytových domoch. Návrh VZN zverejňujú na úradnej tabuli hlavného mesta SR Bratislavy i na internetovej stránke hlavného mesta na adrese www.bratislava.sk do 10. februára.

Pripomienky k návrhu môžu záujemcovia posielať písomne na adresu Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy, oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií, Blagoevova 9, P. O. BOX 76, 850 05 Bratislava 55 a elektronickou poštou na adrese juraj.ciba@bratislava.sk, katarina.zjavkova@bratislava.sk, alebo ústne do zápisnice v úradných hodinách na oddelení miestnych daní, poplatkov a licencií. Po skončení úradných hodín magistrátu môžu fyzické a právnické osoby písomné pripomienky k návrhu nariadenia odovzdať na vrátnici Primaciálneho paláca.

 

Pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral petičný výbor 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118 podpisov. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať hazard na svojom území.

 

Petíciu minulý týždeň prijali bratislavskí mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. O návrhu všeobecne záväzného nariadenia budú poslanci rozhodovať na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré bude 16. februára. VZN musí schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. "Ak ho poslanci schvália, postup bude taký, že vydané povolenia na prevádzkovanie hazardných hier budú platiť do konca roka a nové prestaneme vydávať," pripomenul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

Licencie sa vydávajú na jeden rok. V hlavnom meste SR Bratislave je v súčasnosti podľa Nesrovnala približne tristo herní, ak poslanci schvália návrh VZN, všetky z mesta postupne zmiznú. Zákonodarcovia v novembri schválili novelu zákona o hazardných hrách. Podľa tejto novely bude na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše pätnásť percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude potrebných pod zákaz hazardu tridsať percent podpisov plnoletých občanov. Pôvodne však na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.


V druhej polovici augusta zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku je 16 - 17 podpisov. Ivo Nesrovnal na Generálnej prokuratúre SR podal trestné oznámenie a ako začiatkom januára pripomenul, prípad stále vyšetrujú. "My sme toto podanie hneď odstúpili podriadenej Krajskej prokuratúre v Bratislave," reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. "Predmetná vec sa nachádza v štádiu pred začatím trestného stíhania, policajt kompletizuje podklady potrebné na rozhodnutie," uviedol pre agentúru SITA Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona