Ľudia podporujú zvýšenie platov učiteľov

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 11:47 • 2 min
Ľudia podporujú zvýšenie platov učiteľov

BRATISLAVA – Zvýšenie platov učiteľov na úroveň 75 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí podporuje 95 percent respondentov, ktorí sa zapojili do júnového prieskumu Iniciatívy Učiteľ 2020. V prieskume sa vyjadrilo 1 010 ľudí. Za hlavný nedostatok správy ministra Dušana Čaploviča o stave školstva považujú to, že hovorí o vízii pre rok 2020, no nedefinuje konkrétne kroky, finančné ani časové horizonty realizácie tejto vízie.

slovakia

left justify in out

„Je ľahké súhlasiť so sľubmi vyšších platov učiteľov a dofinancovaním školstva, ak správa nepomenúva rýchlosť zmeny a najmä zdroje na jej krytie,” povedala Lucia Kleštincová, jedna z líderiek a spoluzakladateľka Iniciatívy Učiteľ 2020. Iniciatíva navrhuje, aby sa vláda zaviazala zvyšovať plat učiteľom o 10 percent každý rok až do roku 2020. 

Verejnosť v prieskume odmietla základné možnosti ako zvýšiť učiteľom platy, medzi ktoré napríklad patria úspora v zdravotníctve, zvýšenie daní, či zníženie počtu učiteľov. Iniciatíva Učiteľ 2020 sa preto v ďalších krokoch zameria na prípravu analýzy s cieľom hľadať rezervy vo verejných financiách. Zároveň začne prieskum, v ktorom sa bude pýtať občanov, kde vziať peniaze pre učiteľov, a tým aj na lepšie vzdelanie pre naše deti. „Preto ďalším krokom, ktorý iniciatíva Učiteľ 2020 pripravuje, je verejná diskusia o zdrojoch financovania. Pozveme do nej predstaviteľov ministerstva financií a nezávislých ekonomických odborníkov,“ uviedli členovia iniciatívy. 

Účastníci online prieskumu ocenili existenciu správy ako dôležitého východiskového bodu pre ďalšie zmeny. “V správe sa hovorí o postupnom zvyšovaní prostriedkov do rezortu školstva či skvalitnení výberu uchádzačov o učiteľské povolanie, aby to neboli najhorší žiaci gymnázií a odborných škôl. Negatívne však vnímame, že správa zostáva v rovine konštatovaní a neponúka konkrétne riešenia a časové horizonty, čo je potrebné na zmenu”, povedal spoluzakladateľ Iniciatívy Učiteľ 2020 Stanislav Boledovič. 

Iniciatíva Učiteľ 2020 predovšetkým odporúča upustiť od troch návrhov zo správy, ktoré považuje za mimoriadne škodlivé. Ide o návrh, aby bolo menovanie a odvolávanie riaditeľa školy výhradne v kompetencii zriaďovateľa, zavedenie povinnosti vzdelávať dieťa v spádovej škole určenej obcou a návrh na zvýšenie počtu žiakov v triedach, aby sa získané zdroje využili radšej na menší počet lepšie zaplatených učiteľov ako na veľký počet priemerne zaplatených učiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona