Ľudia môžu kontrolovať prácu sudcov cez nový web

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 16:47 • 2 min
Ľudia môžu kontrolovať prácu sudcov cez nový web

BRATISLAVA – Kvalitu a rýchlosť práce slovenských súdov môžu oddnes lepšie sledovať ľudia cez stránku otvorenesudy.sk. Na novom webe možno nájsť informácie o sudcoch, o ich rozhodnutiach či majetkových priznaniach.

slovakia

left justify in out

„Projekt smeruje k tomu, aby sme do rozlišovania dobrých a zlých sudcov zapojili aj verejnosť,“ povedal na tlačovej besede Gabriel Šípoš, riaditeľ Transparency International Slovensko, ktorá portál pripravila. „Sudcom sme dali nezávislosť, majú relatívne slušný plat, nesmú sa snímať ich tváre. Nastal čas, aby skladali účty, aby bolo cítiť zodpovednosť,“ vyhlásil Šípoš.

Na portáli sa snažili vytvoriť profily jednotlivých sudcov aj so štatistikami. Stránka ponúka napríklad percentuálny údaj o tom, koľko rozhodnutí v prípade odvolaní vyššie súdy konkrétnemu sudcovi potvrdili. Do profilov sudcov zaradili aj motivačné listy z výberových konaní ako aj zoznam tzv. blízkych osôb, ktoré musia už dva roky sudcovia zverejňovať. „Portál čerpá najmä z verejných dát, niektoré sme získali z viacerých zdrojov dodatočne,“ uviedol Matej Kurian z Transparency.

Stránka otvorenesudy.sk ponúka aj možnosť vyhľadávania v rozhodnutiach sudcov cez kľúčové slová. Ľudia si môžu nastaviť aj e-mailový odber najnovších rozhodnutí vybraného sudcu alebo upozornenia na blížiace sa pojednávanie. „Zoznam pojednávaní aktualizujeme každý druhý deň,“ doplnil spoluautor projektu Samuel Molnár. Portál umožňuje tiež sledovať dĺžky konaní na okresných súdoch a porovnávať ich.

Podľa autorov webstránky je tento projekt najmä o súdnictve, ale zároveň aj o prístupe k informáciám. „Ministerstvo spravodlivosti bolo veľmi nápomocné, oveľa horšie sa komunikovalo s Kanceláriou prezidenta SR. Doteraz sme sa nedozvedeli, ktorých sudcov prezident odvolal, lebo kancelária to považuje za osobnú informáciu,“ tvrdí Kurian. Projekt pripravila Transparency International Slovensko v spolupráci s dvojicou študentov Samuelom Molnárom a Pavlom Zbellom. Náklady na web aj so mzdami boli približne 20-tisíc eur.

Ministerstvo spravodlivosti sa k projektu Otvorené súdy stavia kladne. „Ministerstvo víta každú iniciatívu, ktorá zvýši informovanosť verejnosti o skutočnej práci sudcov a prispeje k objektívnejšiemu vnímaniu justície,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla rezortná hovorkyňa Jana Zlatohlávková. Rezort spravodlivosti zároveň pripomína, že na jeho webstránke sú zverejnené informácie o práci súdov ako aj o jednotlivých sudcoch, štatistické ročenky, súdne rozhodnutia či zoznamy pojednávaní „aj preto, aby mohol tieto dáta ktokoľvek ďalej využívať a spracovávať“.

Projekt Otvorené súdy hodnotí pozitívne aj sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu, no zároveň upozorňuje na správnosť čísel zverejnených k osobám sudcov. „Po prezretí portálu Otvorené súdy máme vážne dôvody pochybovať o správnosti zverejnených čísel k osobám konkrétnych sudcov. Problém je napríklad pri sudcoch, ktorí tvoria odvolacie senáty. Jeden senát tvoria traja sudcovia, ktorí všetky senátne veci musia mať naštudované a rozhodujú o nich spoločne. Na portáli sú však títo sudcovia hodnotení len podľa počtu vecí, ktoré má člen senátu pridelené osobne, akoby sa nepodieľal na rozhodovaní ostatných vecí,“ uvádza prezidentka iniciatívy Katarína Javorčíková. Podľa nej členovia senátu, ktorí nie sú predsedami senátu, nemajú vykázané na svoje meno žiadne veci, čo sa javí, akoby vôbec nepracovali. „Nesprávne údaje zásadným spôsobom skresľujú vypovedaciu schopnosť čísel, na základe ktorých sa má sudca hodnotiť,“ hovorí Javorčíková.

Iniciatíva Za otvorenú justíciu tiež upozorňuje, že pre správny obraz o práci a výkonnosti sudcu je podstatné poznať aj situáciu na súde, na ktorom sudca pracuje. „Či napríklad je dlhodobo preťažovaný prideľovaním takého počtu vecí, ktoré objektívne, pri zachovaní kvality práce, nemôže vybaviť bez prieťahov,“ prízvukuje Javorčíková. Podľa nej sudca množstvo prideľovaných vecí do svojho súdneho oddelenia nevie ovplyvniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies