Ľudia minuli v obchodoch na Slovensku viac ako 18 miliárd eur!

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 11:25 • 2 min
Ľudia minuli v obchodoch na Slovensku viac ako 18 miliárd eur!

BRATISLAVA - Slováci vlani minuli v obchodoch 18,3 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2012 ale tržby slovenských maloobchodníkov v reálnom vyjadrení stagnovali, keďže vzrástli iba o 0,1 %.

slovakia

left justify in out

V najnovšom Analytickom týždenníku na to upozorňujú analytici Poštovej banky na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o vývoji maloobchodných tržieb za rok 2013.
     

Ak by všetci občania nakupovali rovnako, maloobchodné tržby vo výške 18,3 miliardy eur by predstavovali v prepočte na jednu domácnosť dennú útratu v sume 27 eur. Ako však priblížili analytici banky, každá domácnosť má odlišnú štruktúru výdavkov a iné nákupné zvyklosti.
     

Najviac sa vlani podarilo zarobiť obchodníkom z Bratislavského kraja. Ich tržby tvorili z tých celoslovenských až 47 %. Podiel bratislavského maloobchodu tak bol podľa analýzy banky najvyšší za posledné desaťročie. Podiel tržieb maloobchodu v ostatných regiónoch Slovenska sa vlani pohyboval od 5,5 % v Košickom kraji do 9,1 % v Nitrianskom kraji. Ako konštatovali analytici, medziročne vyššie tržby maloobchodníkov evidovala polovica regiónov.
     

Takmer polovica tržieb skončila v rukách bratislavských obchodníkov z viacerých dôvodov. "Bratislava a jej okolie sú u obchodníkov obľúbené pre vyššiu hustotu obyvateľstva, lepšie zárobky, a teda i vyššiu kúpnu silu," vysvetlili analytici banky. Väčšia plocha obchodných priestorov je zároveň v hlavnom meste dôsledkom aj toho, že ak má na Slovensko prísť nová značka, tak sa väčšinou usídli v Bratislave alebo v jej bezprostrednom okolí.
     

Slovenskí spotrebitelia v minulom roku minuli najviac peňazí, a to až 8,3 miliardy eur, v nešpecializovaných predajniach. Rôzne supermarkety a hypermarkety tak mali na celkových tržbách maloobchodu SR podiel až 45,2 %. Sumu 3,3 miliardy eur utŕžili spolu predajcovia ostatného tovaru, akým je oblečenie, kozmetika, šperky alebo lieky.
     

Predajcom pohonných látok sa podarilo vlani spolu utŕžiť dve miliardy eur a v obchodoch s nábytkom, elektronikou či iným tovarom pre domácnosti občania celkovo minuli 1,8 miliardy eur. Tržby internetových obchodov, respektíve obchodov mimo predajní, stánkov a trhov, v roku 2013 predstavovali 1,6 miliardy eur. "Obľúbená forma nakupovania cez internet sa tak na celkových tržbách dosiahnutých slovenskými maloobchodníkmi podieľala takmer 9 %," dodali analytici Poštovej banky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona