Ľudia majú strach z botulizmu, linka toxikológov prijíma desiatky hovorov

NETKY.SK • 19 August 2015, 13:52 • 2 min
Ľudia majú strach z botulizmu, linka toxikológov prijíma desiatky hovorov

BRATISLAVA - Po tom, čo sa na strednom Slovensku objavilo podozrenie na prípad botulizmu, začali toxikológom telefonovať zo strachu desiatky ľudí. Do Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava telefonovalo za necelých 24 hodín takmer 50 ľudí s obavou z otravy botulotoxínom.

slovakia

left justify in out

Žiaden z nich však príznaky nemal. Prvé príznaky sa prejavujú do 12 až 36 hodín od konzumácie infikovanej potraviny, vysvetľuje vedúca centra Silvia Plačková. „Nastúpi vracanie, smäd, rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť slizníc v ústach a hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, porucha artikulácie, neskôr ochrnutie svalov, poruchu dýchania a činnosti srdca."

 

Botulotoxín sa podľa jej slov nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných klobásach, konzervách s mäsom, zeleninou alebo rybami. "Odporúčame vyhýbať sa konzumácii potravy z konzerv s vydutým povrchom, ktorých obsah môže svojím zápachom pripomínať staré maslo a vyhýbať sa podozrivým potravinám," radí Plačková.

 

Pôvodcom otravy je toxín, ktorý vylučuje baktéria Clostridium botulinum. Vyskytuje sa zriedkavo, ale má o to závažnejší priebeh. Botulotoxín sa nazýva aj klobásovým jedom a je to najjedovatejší bakteriálny toxín. V NTIC sa s telefonátmi v súvislosti s možným botulizmom stretávajú počas roka sporadicky.

 

Národné toxikologické informačné centrum UNB poskytuje pre celú SR telefonické konzultácie lekárom aj laickej verejnosti pri akútnych otravách liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi. Nepretržitá linka má číslo 02/54 774 166.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona