Ľudia, ktorí stratili slovenský pas pre zákon,ho budú môcť získať späť bezplatne

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 13:30 • 2 min
Ľudia, ktorí stratili slovenský pas pre zákon,ho budú môcť získať späť bezplatne

BRATISLAVA - Získanie slovenského štátneho občianstva nie je bezplatné, žiadateľa môže vyjsť aj na stovky eur. Od poplatkov pri udelení občianstva však budú po novom od septembra oslobodení tí, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon a chcú občianstvo späť. Oslobodenie zavádza novela zákona o správnych poplatkoch, ktorú poslanci NR SR schválili v rámci novely zákona o ochrane pred požiarmi.

slovakia

left justify in out

Oslobodenie sa týka cudzincov vo veku nad 65 rokov, invalidných dôchodcov, osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a "cudzincov, ktorí stratili štátne občianstvo Slovenskej republiky po 1. januári 1993". Teda aj tých, ktorých o slovenský pas pripravil zákon o štátnom občianstve prijatý v roku 2010 prvou vládou Roberta Fica.
     

"Určité kategórie osôb si vyžadujú ústretovejší prístup z hľadiska poplatkovej povinnosti. Ide hlavne o bývalých štátnych občanov SR, osoby so slovenským pôvodom, seniorov a hendikepované osoby, ktoré z hľadiska ich postavenia a finančných možností majú sťažený prístup k nadobudnutiu občianstva, a tým aj k využitiu služieb poskytovaných orgánmi verejnej správy takýmto osobám," vysvetľuje sa v pozmeňujúcom návrhu.
     

O vrátenie slovenského štátneho občianstva požiadalo za niekoľko mesiacov platenia výnimky (od 1. 2. 2015) pár desiatok bývalých občanov SR. Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.
     

Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedol v minulosti pre TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.
     

O slovenský pas prichádzajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorým prvá Ficova vláda reagovala na maďarský zákon. Ten od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Doposiaľ je to viac ako 1000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies