Ľudia, ktorí stratili občianstvo SR,dali Ficovi memorandum

NETKY.SK • 26 Február 2014, 15:28 • 2 min
Ľudia, ktorí stratili občianstvo SR,dali Ficovi memorandum

BRATISLAVA - V memorande k zákonu o štátnom občianstve signatári žiadajú slovenskú vládu a zákonodarcov, aby čím skôr zrušili súčasnú protiústavnú situáciu a aby prestali štátne orgány s obťažovaním občanov maďarskej národnosti zbavených slovenskej štátnej príslušnosti.

slovakia

left justify in out

Ľudia, ktorí stratili štátne občianstvo Slovenska, pretože sa priznali k maďarskému občianstvu, dnes odovzdali osobe poverenej premiérom Robertom Ficom memorandum k zákonu o štátnom občianstve. Memorandum dnes odovzdali na Úrade vlády SR ľudia, ktorí v ňom žiadajú slovenskú vládu a zákonodarcov, aby čím skôr zrušili súčasnú protiústavnú situáciu a aby prestali štátne orgány s obťažovaním občanov maďarskej národnosti zbavených slovenskej štátnej príslušnosti. 

 

Signatármi memoranda sú napríklad právnik László Gubík, farár Gyula Kassai či 102-ročná bývala učiteľka Ilona Tamás. Memorandum dnes plánujú odovzdať aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

"Nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej republiky," píše sa v memorande a ustanovuje to Ústava SR. V dôsledku novelizovaného zákona o štátnom občianstve z roku 2010, ktorý je v rozpore s ústavou, prišlo o slovenské občianstvo 701 ľudí. Z nich je 300 mužov a 401 žien, 47 osôb z nich patrí k maďarskej menšine. 

 

Pred viac ako dvoma rokmi podalo 37 poslancov NR SR sťažnosť na Ústavný súd SR pre protiústavnosť zákona. Napriek viacnásobným sľubom ÚS SR nerozhodol, na vyhlásenie verdiktu nedodržal ani termín, ktorý si sám stanovil a rozhodnutie o ústavnosti zákona odročil na neurčito. Memorandum pripravili ľudia, ktorých zbavili slovenského štátneho občianstva, a Rada pre ľudskú dôstojnosť ako ľudskoprávna organizácia s medzinárodným členstvom. "Prišli sme odovzdať memorandum práve dnes, pretože pred necelým mesiacom ústavný súd rozhodol, že dnes prijme rozhodnutie vo veci ústavnosti či protiústavnosti zákona o štátnom občianstve. Ten však uviedol, že rozhodnutie odročí na neurčito, no my nechceme čakať," povedal pri odovzdávaní právnik a signatár memoranda László Gubík. 

 

V ňom je podľa jeho slov rekapitulácia celej veci, celého postupu a posledných troch rokov, pretože tento protiústavný stav trvá od roku 2010. "Chceme, aby sa zákon vrátil k pôvodnému stavu pred rokom 2010," poznamenal. 

 

Signatári dúfajú, že ÚS SR, sudcovia aj poslanci NR SR zrušia tento stav, pretože to, čo sa dnes odohráva, nie je v záujme Slovenska. Podľa Gubíka existuje aj jeden konkrétny prípad. Najlepší slovenský basketbalista Anton Gavel hrajúci v nemeckej Bundeslige prijal nemecké štátne občianstvo, v dôsledku čoho stratil to slovenské. "Tento zákon nie je len protiústavný, je tiež v rozpore s ľudským rozumom a s európskymi normami," uzavrel jeden zo signatárov memoranda k zákonu o štátnom občianstve. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona