Ľudia, ktorí boli v Taliansku, by nemali darovať krv

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 14:21 • 2 min
Ľudia, ktorí boli v Taliansku, by nemali darovať krv

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí v poslednom čase navštívili Taliansko, by po návrate nemali darovať krv.

slovakia

left justify in out

Vyskytuje sa tam totiž vírus západonílskej horúčky. Krv by nemali darovať minimálne 28 dní po návrate z tejto krajiny.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv vyzýva všetky transfúziologické zariadenia, aby si pred odberom krvi preverili u darcov, či sa v inkriminovaných oblastiach nenachádzali. Výskyt vírusu zaznamenala Európska komisia Rapid Alert pre krv a zložky z krvi. 

 

Západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie trópov a subtrópov. Vírus sa prenáša najmä z komárov na vtáky a medzi vtákmi navzájom, príležitostne však môže komár infikovať aj človeka. Jeden až šesť dní po uštipnutí sa choroba prejaví teplotami a bolesťami svalov. Neskôr sa ešte pridružia výrazne opuchnuté lymfatické uzliny. Asi u tretiny pacientov sa vyvinú na prsiach, chrbte a ramenách kožné vyrážky, ktoré neskôr bez šúpania zmiznú. Očkovacia látka nie je k dispozícii, ochrana proti hmyzu je preto jediným efektívnym preventívnym opatrením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies