Ľudia dostanú dávku v hmotnej núdzi po vykonaní prác v prospech obce

NETKY.SK • 9 Január 2014, 15:39 • 2 min
Ľudia dostanú dávku v hmotnej núdzi po vykonaní prác v prospech obce

BRATISLAVA – Poberatelia dávky v hmotnej núdzi vo výške 61,60 eura budú musieť odpracovať v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín. Vyplýva to z novely zákona o hmotnej núdzi, ktorá je účinná od začiatku tohto roka.

slovakia

left justify in out

Medzi činnosti, na ktorých sa má poberateľ dávky v hmotnej núdzi podľa zákona aktívne podieľať, patria okrem menších obecných služieb aj dobrovoľnícka činnosť alebo práce pri mimoriadnej situácii, či na jej predchádzanie, alebo počas tejto situácie, alebo pri odstraňovaní jej následkov.

Zabezpečovať, koordinovať a kontrolovať účasť občanov v hmotnej núdzi na týchto činnostiach budú úrady práce prostredníctvom svojich koordinátorov. Tí budú úzko spolupracovať s obcou, vyšším územným celkom (VÚC), prípadne mimovládnou organizáciou.

"Mestá a obce môžu vykonávať svoju činnosť len na teritóriu svojho územia, na vlastnom majetku a pre svojich obyvateľov, a tiež v rámci vlastných finančných limitov a možností," približuje novinky v zákone podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány.

Poberatelia dávky tak budú vo verejnom záujme vykonávať rôzne činnosti. Medzi ne napríklad patrí údržba a úprava verejnej zelene, udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách, odpratávanie lístia a snehu, čistenie odvodňovacích kanálov v obciach, čistenie vodných plôch či pomoc pri likvidácii nelegálnych skládok komunálneho a stavebného odpadu. Taktiež budú môcť vo verejnom záujme vykonávať aj dozor v základných školách, na priechodoch pre chodcov v blízkosti škôl, ale aj pomáhať starším a chorým občanom, nápomocní môžu byť aj pri neformálnom vzdelávaní pri práci s mládežou.

ZMOS však plánuje s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ešte doriešiť niektoré okruhy, ako je napríklad postavenie koordinátora, ale aj rozsah administratívy. "Okrem toho je potrebné vymedziť pozíciu poberateľa dávky z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zodpovednosti za pracovné úrazy, poistenie, úhrady za lekárske potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti, zabezpečenie ochranných pracovných prostriedkov, pracovného náradia, ako aj iné detaily, ktoré sa týkajú finančného zabezpečenia povinností pri aplikácii zákona," vysvetľuje ďalšie kroky samospráv Turčány.

Starostovia, primátori, zamestnanci úradov práce spolu s predstaviteľmi ZMOS by mali o týchto témach diskutovať s rezortom práce v rámci pracovných stretnutí, ktoré sa uskutočnia v druhej polovici januára 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies