Ľudia chcú viac informácií o dôchodkoch, ženy podceňujú čas na penzii

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 17:28 • 2 min
Ľudia chcú viac informácií o dôchodkoch, ženy podceňujú čas na penzii

BRATISLAVA - O dôchodkoch z druhého piliera majú ľudia veľmi hmlistú predstavu, najmä vzdelané ženy podceňujú čas, ktorý na dôchodku strávia.

slovakia

left justify in out

Okrem toho Slováci chcú viac informácií o dôchodkovom systéme. To sú niektoré z výsledkov prieskumu Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) o dôchodkoch, ktorého odborným garantom bol ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž.
     

Výskum sa robil na vzorke 627 sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri. Vyplynulo z neho napríklad, že Slováci na jednej strane vedia, aký dôchodok približne dostanú zo Sociálnej poisťovne, zároveň však vedia málo o dôchodkoch z druhého piliera.
     

"Veľmi závažný fakt je, že najmä ženy podceňujú dobu, ktorú na dôchodku strávia," priblížil Baláž pre TASR. Týka sa to predovšetkým vysokoškolsky vzdelaných žien, ktoré budú v skutočnosti o šesť až sedem rokov dlhšie na dôchodku, ako si myslia. Dôchodky žien sú pritom nižšie ako penzie mužov a rovnako aj úspory majú ženy nižšie. "Vyplýva z toho, že tieto ženy by mali omnoho viac sporiť, pretože strávia na dôchodku dlhší čas ako ich manželia," odporučil Baláž.
     

Zaujímavé je tiež, že keby sa dôchodky z druhého piliera vyplácali "na ruku", len tretinu týchto peňazí by ľudia použili na dôchodok. Zvyšné by minuli na dovolenky, či venovali svojim deťom a príbuzným napríklad na zlepšenie ich bývania. "Čo je veľmi prekvapujúce, aj ľudia s najvyšším príjmom by asi len tretinu úspor z dôchodkových správcovských spoločností použili na dôchodok a zvyšok by rozdali. Takisto ako ľudia s najnižším príjmom," zhodnotil ekonóm.
     

Z prieskumu zároveň vyplynulo, že Slováci pociťujú nedostatok informácií o dôchodkovom systéme. Uvítali by preto, keby im štát poskytoval aspoň základné fakty. Napríklad by ich zaujímalo, že ak má človek v súčasnosti 40 rokov a zhruba o 20 rokov pôjde do dôchodku, akú rentu by približne dostal. Alebo, koľko by si mal mesačne priplácať, ak by chcel vyšší dôchodok. "Vyše 80 % ľudí povedalo, že by takéto informácie boli pre nich užitočné," vyčíslil Baláž.
     

Viac ako 80 % sporiteľov tiež chce, aby boli ich úspory v druhom pilieri garantované ústavným zákonom. Teda, aby sa nemohli použiť na zaplátanie dier v štátnom rozpočte či platenie štátneho dlhu. Sú to ich peniaze a chcú, aby v druhom pilieri zostali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona