Ľudia by si mali podľa Mihála šetriť na penziu

NETKY.SK • 3 Február 2015, 19:39 • 2 min
Ľudia by si mali podľa Mihála šetriť na penziu

BRATISLAVA - Východiskom z nepriaznivého demografického vývoja na Slovensku podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) je, aby si ľudia v produktívnom veku šetrili na svoj dôchodok.

slovakia

left justify in out

"Sporenie na dôchodok je nevyhnutné,“ povedal v rozprave k otvoreniu druhého piliera. Štát podľa Mihála v súčasnosti dotuje Sociálnu poisťovňu sumou 500 až 600 mil. eur ročne. Ak by poisťovňa takúto dotáciu nedostávala, tak by sa podľa Mihála mali v súčasnosti vyplácané dôchodky znížiť o 10 %. 

 

Poslanec Mihál upozornil na to, že v roku 2013 bolo na Slovensku 51-tisíc 10-ročných detí a 89-tisíc ľudí vo veku 39 rokov. Položil otázku, ako o 30 rokov zaplatí 51-tisíc 40-ročných ľudí v produktívnom veku dôchodky 89-tisícom 69-ročných penzistov tak, aby boli ich dôchodky aspoň v súčasnej výške. Podľa Mihála by sa museli zvýšiť odvody o 20 percent, penzie by klesli na polovicu alebo by sa musela razantne zvýšiť dotácia štátu pre Sociálnu poisťovňu. 

"Nehovorte dnešným 40-tnikom a 30-tnikom, že pre nich je druhý pilier nevýhodný,“ povedal Mihál poslancom Smeru-SD. Vláda podľa neho systematicky deštruuje druhý pilier, poškodzuje sporiteľov a berie dôchodky mladšej generácii. 

 

Poslanec Jozef Kollár podal pozmeňujúci návrh, aby sa vytvoril fond dôchodkovej rezervy. V tomto fonde by boli podľa neho uložené finančné prostriedky, ktoré vrátia odídenci z druhého piliera na účet Sociálnej poisťovne. Tieto zdroje by sa pritom podľa jeho návrhu mohli použiť na vyplácanie starobných dôchodkov najskôr 15. júna 2020, teda až po piatich rokoch od skončenia možnosti vystúpiť z druhého piliera. 

 

Krátko po 19:00 predsedajúci schôdze Peter Pellegrini ukončil piaty rokovací deň 46. schôdze. Keďže sa rozprava v druhom čítaní skončila, v stredu od 09:00 sa začne rokovanie parlamentu záverečnou rečou ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera k návrhu na otvorenie druhého piliera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies