Ľudia by sa pre letné dovolenky nemali zadlžovať nad svoje finančné možnosti

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 12:32 • 2 min
Ľudia by sa pre letné dovolenky nemali zadlžovať nad svoje finančné možnosti

BRATISLAVA - Ľudia by sa pre letné dovolenky nemali zadlžovať nad svoje finančné možnosti. Upozorňuje na to Slovenská komora exekútorov (SKE).

slovakia

left justify in out

"Podobne ako Vianoce, aj letné obdobie predstavuje masívny reklamný nápor na ľudí v podobe ponuky luxusných, najmä zahraničných dovoleniek. Emócie a túžba dopriať si dovolenku by však nemali nahradiť triezve zváženie svojich finančných možností," opísala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

 

Dovolenka podľa jej slov pominie, ale záväzky ostanú a bude ich treba zaplatiť. "Zadlžovanie bez zohľadnenia svojej reálnej schopnosti splácať úvery môže potom viesť až k exekúcii," upozornila. Na zadlžovanie domácností už podľa nej viackrát upozornila aj Národná banka Slovenska.

 

Rast úverov domácností bol totiž vlani najrýchlejší v Európskej únii, pričom rodiny majú málo úspor v porovnaní s dlhmi. "Preto by pri výbere dovolenky malo platiť staré slovenské príslovie – každý sa môže prikrývať len takou perinou, na akú má," dodala Kolesárová.

 

Z hľadiska osobnej finančnej bezpečnosti by si preto mali ľudia podľa nej dopriať len takú dovolenku, ktorá zodpovedá ich finančným možnostiam a ktorú vedia zaplatiť zo svojich úspor. "Je lepšie siahnuť po lacnejšej forme oddychu, ako sa neuvážene zadlžiť," doplnila.

 

Slovenská komora exekútorov pritom podľa Kolesárovej v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje ľudí na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii. "Osobám, ktoré sa v exekúcii ocitli, poskytuje komora bezplatné poradenstvo, aby náročnú životnú situáciu zvládli s čo najmenšími problémami," uviedla.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies