Ľudia by nemali podľahnúť nákupnej horúčke a zbytočne sa zadlžiť

NETKY.SK • 6 December 2016, 09:12 • 2 min
Ľudia by nemali podľahnúť nákupnej horúčke a zbytočne sa zadlžiť

BRATISLAVA - V predvianočnom období eviduje bankový sektor na Slovensku v porovnaní so zvyškom roka najvyšší záujem o spotrebné úvery.

slovakia

left justify in out

Napríklad vlani v novembri si klienti na Slovensku požičali od bánk prostredníctvom nových spotrebných úverov 243 miliónov eur, čo bol najvyšší mesačný objem z celého uplynulého roka. Ako ďalej vyplýva zo štatistík Národnej banky Slovenska, bolo to o 18 % viac ako rok predtým, v novembri 2014.

 

"Zvýšený záujem o spotrebné úvery evidujeme v predvianočnom období aj v ČSOB. Zvyšuje sa pritom nielen počet nových úverových zmlúv, ale aj priemerná výška spotrebného úveru. Len v októbri bola napríklad o 11 % vyššia ako presne pred rokom," tvrdí Anna Jamborová z ČSOB.

 

Spotrebné úvery sú bezúčelové, klienti preto banke nepreukazujú účel použitia týchto peňazí. Avšak vzhľadom na to, že priemerná dĺžka splatnosti úverov čerpaných v tomto období sa pohybuje na úrovni 6 rokov, ako aj na základe rozhovorov s klientmi možno predpokladať, že úvery pred Vianocami využívajú častejšie na väčšie investície, napríklad úpravy v domácnosti či nové spotrebiče alebo vozidlá.

 

"Klientom, ktorí plánujú kvôli darčekom na Vianoce čerpať spotrebný úver, odporúčame vopred zvážiť účel jeho použitia a aj svoje finančné možnosti pri nastavovaní mesačných splátok. Klient by si mal vopred položiť niekoľko základných otázok. Prvou z nich je to, či darček nebude splácať dlhšie ako z neho budú mať jeho blízki úžitok a radosť. Príkladom je napríklad kúpa luxusnej dovolenky, na ktorú možno zabudnú ešte skôr, ako bude úver splatený. Ak chceme rodinu niečím novým pod stromčekom vďaka úveru potešiť, mala by to byť investícia s dlhodobejším úžitkom, napríklad vynovená domácnosť, ktorá už potrebovala rekonštrukciu," radí Jamborová.

 

Ak klient pred Vianocami potrebuje iba finančne vykryť obdobie najbližších týždňov, odporúča banka uprednostniť kreditnú kartu pred spotrebným úverom. Pri kreditnej karte totiž klient získava bezúročné obdobie, a ak peniaze vráti do 55 dní od nákupu, neplatí žiadne úroky. Navyše, nákupom cez kreditnú kartu zároveň získava aj predĺženú záruku na tovar o ďalší rok a ochranu nákupu pre prípad poškodenia či jeho odcudzenia na obdobie pol roka. To ocenia mnohí najmä pri nákupe elektroniky. Poistenie ochrany nákupu navyše platí aj na tovar zakúpený v Česku, Rakúsku, Maďarsku a Poľsku.

 

Ďalšou možnosťou ako kompenzovať krátkodobý výpadok v rodinnom rozpočte pred Vianocami je povolené prečerpanie na bežnom účte. To klientovi poskytuje rýchlu rezervu napríklad v prípade, ak mu po vianočných nákupoch neostalo na účte dosť peňazí na úhradu trvalých príkazov.

 

"Spotrebný úver je oproti tomu vhodný pre prípady, ak si klient chce požičať viac peňazí a splácať ich dlhšie ako napríklad len mesiac - dva. Tiež v prípade, ak sa mu nahromadili úvery na kreditnej karte aj prečerpania na účte. Vtedy klientovi odporúčame siahnuť po refinančnom úvere, vďaka čomu si svoje záväzky sprehľadní, spojí do jedného a môže ušetriť aj vďaka nižším úrokom", radí Jamborová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies