Ľudia budú musieť od februára povinne používať číslo účtu v tvare IBAN

NETKY.SK • 17 Január 2016, 12:26 • 2 min
Ľudia budú musieť od februára povinne používať číslo účtu v tvare IBAN

BRATISLAVA - Od 1. februára tohto roka budú musieť občania pri transakciách povinne používať číslo účtu už len v medzinárodnom formáte IBAN. Banky o týchto zmenách svojich klientov priebežne informujú.

slovakia

left justify in out

"O povinnom používaní nového formátu účtu od 1. februára 2016 informujeme klientov priebežne už takmer tri roky. Potrebné informácie dostávali v mesačných výpisoch z účtov, najbližšie informujeme klientov v koncoročných výpisoch," skonštatovala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

 

Slovensko 1. februára 2014 vstúpilo do jednotnej oblasti platieb v eurách SEPA. Tým sa odstránili rozdiely medzi domácimi a zahraničnými bankovými transakciami. O zmenách týkajúcich sa zadávania čísla v novom tvare informujú aj ostatné banky. "Pobočkoví pracovníci sú na novú situáciu školení a budú mať k dispozícii pomôcky pre klientov na správne zadávanie IBAN formátu účtu," priblížila hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová.

 

IBAN má pre Slovensko 24 znakov a už dnes si ho môžu klienti bánk nájsť napríklad v internetbankingu alebo na výpise k svojmu platobnému účtu. "Klienti boli informovaní v niekoľkých fázach o tejto zmene, a to prostredníctvom informácie vo výpisoch z účtu, správou v online bankingu, banermi na elektronických kanáloch banky. Klientov budeme upozorňovať na tento fakt aj prostredníctvom sociálnych sietí. Najväčší dôraz kladieme na priamu komunikáciu vzťahových manažérov s klientmi banky," doplnila hovorkyňa pobočky zahraničnej banky UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Zuzana Ďuďáková.

 

Finančné domy o zmenách klientov informujú na svojich webstránkach. Tento spôsob využíva napríklad VÚB Banka i Poštová banka. "V snahe v dostatočnom predstihu pripraviť klientov na definitívny prechod na nové formáty účtov sme už v závere októbra spustili webstránku, ktorá obsahuje všetky dôležité informácie ohľadom SEPA, a tiež tipy, ako si zjednodušiť prácu s IBAN-om. Jej súčasťou je aj prvá online SEPA poradňa," priblížila hovorkyňa VÚB Banky Alena Walterová.

 

Banky však vyzývajú klientov, že ak majú problémy s novým tvarom účtu, aby sa na nich neváhali obrátiť. "Všetci pracovníci našich predajných miest a infolinky radi a ochotne poradia a vysvetlia našim klientom otázky spojené napríklad so zadávaním IBAN-u a podobne. Komfort klientov pri využívaní služieb je pre nás kľúčový, a preto im po 1. februári 2016 v pobočkách banky a cez internetbanking pomôžeme s konvertovaním čísla účtu z formátu BBAN na formát IBAN," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Anna Jambor Tkáčová s tým, že banka už od mája 2014 vydáva platobné karty, na ktorých si klienti nájdu priamo vytlačené svoje číslo účtu vo formáte IBAN. "Číslo majú tak vždy poruke a nemusia ho hľadať alebo prepočítavať cez konvertor," doplnila Jambor Tkáčová.

 

ČSOB Banka zase pre klientov pripravila IBAN skener v rámci mobilnej aplikácie banky. "IBAN skener, ktorý sme priniesli v prvej polovici roka 2015, dokáže číslo účtu v tvare IBAN rýchlo a jednoducho zoskenovať, pričom sa človek vyhne namáhavému prepisovaniu 24 znakov. Táto praktická inovácia mala pomôcť ľuďom s prechodom na tvar čísla účtu v tvare IBAN," skonštatovala hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

 

Klienti tak majú viaceré spôsoby, ako sa môžu dozvedieť svoj IBAN. Okrem internetbankingu bude uvádzaný aj v zmluvách o bežnom účte uzatvorených od februára 2016. Rovnako si ho môže vypočítať zo štandardného tvaru čísla účtu kalkulačkou IBAN, ktoré majú banky na svojich webových stránkach, taktiež sa nachádza aj na internetovej stránke Národnej banky Slovenka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona