Ľudí z obhorenej bytovky v Žiline vysťahujú z telocvične do piatka

NETKY.SK • 14 November 2016, 17:11 • 2 min
Ľudí z obhorenej bytovky v Žiline vysťahujú z telocvične do piatka

ŽILINA – Ľudí z bytového domu na Bratislavskej ulici, ktorých museli v utorok 18. októbra v noci evakuovať pre požiar a dočasne bývajú v telocvični Základnej školy na Hollého ulici, chce mesto Žilina presťahovať do náhradného ubytovania do piatka (18. 11.). Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

slovakia

left justify in out

"Avizovali sme, že v piatok (11. 11.) už budeme sťahovať niektoré rodiny do náhradného ubytovania, tento cieľ sa nám nepodarilo naplniť. Zlyhala dodávka kontajnerov," vysvetlil žilinský primátor.

 

Doplnil, že dnes by malo byť desať obytných a dva sociálne kontajnery na mieste. "Aby mohla konkrétna rodina bývať v kontajneri, musí vopred zaplatiť 200 eur. Podpisuje zmluvu len na jeden mesiac. Je tam ešte podmienka, že ak bola predtým neplatičom alebo mala podlžnosti voči mestu, musí mať uzatvorený splátkový kalendár na uhrádzanie svojich dlžôb. A musí mať splatenú aj prvú splátku z tohto kalendára. Kto chce bývať, musí tieto podmienky splniť," povedal Choma.

 

V týchto dňoch mesto očakáva aj posudok statika, aby vedelo, ako ďalej naložiť s budovou na Bratislavskej ulici, ktorú poškodil požiar. "Pretože posudok bude v tomto smere podstatný. Buď povie rekonštruovať a že sa dá bývať, alebo povie, že sa nedá bývať," uviedol žilinský primátor.

 

Poslanci žilinského mestského zastupiteľstva schválili 27. októbra na mimoriadnom zasadnutí vytvorenie finančnej rezervy na krytie výdavkov spojených s mimoriadnou situáciou. "Poslanci rozhodli, že ľudí postihnutých požiarom premiestnia z telocvične do unimobuniek, čo bude stáť asi 150.000 eur. Bytový dom je po požiari v alarmujúcom stave a nie je možné ho užívať bez sanácie. Keďže obyvatelia bytového domu si tento stav spôsobili sami a nevytvárali si fond opráv, mesto nemôže pristúpiť k jeho oprave. Obyvatelia domu vytvorili voči mestu Žilina dlh 557.000 eur," dodal Choma.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona