Ľudí s HIV pribúda, otestovať sa dnes možno aj v bratislavskej mobilnej poradni

NETKY.SK • 25 November 2016, 10:04 • 2 min
Ľudí s HIV pribúda, otestovať sa dnes možno aj v bratislavskej mobilnej poradni

BRATISLAVA - Ľudia s podozrením na HIV vírus sa dnes môžu dať v Bratislave bezplatne vyšetriť orientačným rýchlotestom v mobilnej poradni.

slovakia

left justify in out

Takúto možnosť ponúka občianske združenie Dom Svetla Slovensko, a to na Galvaniho 7/A v čase od 10.00 do 13.00 h. Mimovládka pripravila projekt s Českou spoločnosťou HIV pomoc, ktorá má s takouto poradňou skúsenosti.

 

"Skúsený testovací tím dokáže otestovať za tri hodiny až sto klientov," povedal Miloš Štefančík zo združenia. Pokiaľ sa podľa neho človek nakazí HIV vírusom, jeho organizmus začne tvoriť protilátky a dajú sa zistiť po troch mesiacoch od nákazy. "Dnešné stretnutie bude pozostávať z predtestového poradenstva, poradca s klientom prekonzultuje situácie, pri ktorých mohlo dôjsť k nákaze HIV. Zdravotník potom odoberie z prstu vzorku krvi, z ktorej sa robí orientačný rýchlotest. Výsledok je známy do 20 minút," vysvetlil Štefančík.

 

Výskyt HIV na Slovensku sledujú lekári od roku 1985. Za toto obdobie zaznamenali HIV u 857 ľudí. Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia.

 

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS.

 

HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne. Testy robí bezplatne Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave a regionálne úrady verejného zdravotníctva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies