Ľud verzus Zeman: Česi spisujú petície proti prezidentovi

NETKY.SK • 5 November 2014, 14:34 • 2 min
Ľud verzus Zeman: Česi spisujú petície proti prezidentovi

PRAHA - Nedeľné výroky českého prezidenta Miloša Zemana zdvihli vlnu nevôle, napísal dnes spravodajský server Aktuálně.cz. Okrem vtipov a paródií, šíriacich sa predovšetkým na sociálnych sieťach, vznikajú aj petície za odstúpenie prezidenta z úradu. Niekoľko aktivistov vyzýva tiež na happeningy v priebehu 17. novembra.

slovakia

left justify in out

"Poďte 17. novembra v rámci verejných osláv vyjadriť svoj nesúhlas s tým, ako nás zastupuje prezident Miloš Zeman. Príďte k pamätníku 17. novembra na Národnú triedu v Prahe vo chvíli, keď sa tam chystá pán prezident, a prejavte svoje rozhorčenie," vyzýva napríklad organizátor manifestu s názvom "Chcem sa s vami porozprávať, pán prezident".
   

Iný happening - približuje internetový denník Aktuálně.cz - je naplánovaný na ten istý deň popoludní. Organizátori vo vyhlásení apelujú na potrebu vyjadriť nesúhlas so Zemanovými názormi a s jeho zneužívaním demokratických volieb na presadzovanie vlastných názorov.
     

Rozhorčenie vyvolalo predovšetkým nedeľné vysielanie Hovorov z Lánov. Prezident Zeman v nich použil hneď niekoľko vulgárnych výrokov. Program vysielal Český rozhlas (ČRo), ten však odmieta, že by sa bol dopustil chyby.

 


     

Zeman použil vulgarizmy, keď kritizoval prístup koalície ohľadne služobného zákona, ale aj na adresu ruskej dievčenskej punkovej skupiny Pussy Riot, keď prekladal jej názov do češtiny a hodnotil jej texty.
     

Prezident sa bráni tým, že tak, ako hovoril on v nedeľu, hovorieva aj predseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Pražská kaviareň má rada pána Schwarzenberga, tak som sa chcel votrieť do priazne pražskej kaviarne," komentoval podľa servera Aktuálně.cz svoje konanie Zeman.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies