Lúčnica sa stala oficiálnou súčasťou loga Slovakia Good Idea

NETKY.SK • 2 Február 2017, 13:51 • 2 min
Lúčnica sa stala oficiálnou súčasťou loga Slovakia Good Idea

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák odovzdal dnes v Bratislave Zlatú plaketu profesorovi Štefanovi Nosáľovi pri príležitosti významného životného jubilea (90 rokov). Ocenil tak jeho výnimočný celoživotný umelecký prínos a vynikajúcu prezentáciu slovenskej kultúry v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"Zlatou plaketou oceňujem tie slovenské osobnosti, ktoré sa výrazne zaslúžili o zviditeľnenie Slovenska v zahraničí, a pochopiteľne, vám to patrí v prvom rade," uviedol minister Lajčák na adresu umeleckého šéfa a choreografa Lúčnice.

 

"Som veľký fanúšik Lúčnice, mal som veľakrát možnosť v zahraničí vidieť, aké pozitívne emócie prináša," poznamenal na margo umeleckého súboru a pridal aj osobnú skúsenosť z obdobia, keď bol veľvyslancom v Japonsku a Lúčnica tam bola na turné. "Padli všetky mýty o Japoncoch ako ľuďoch, ktorí neukazujú emócie, pretože všetci skákali, výskali, tešili sa, tlieskali, plakali a ja s nimi. Za to všetko čo robíte, je mojou cťou vám poďakovať," vyjadril minister Lajčák slová vďaky profesorovi Nosáľovi, ktorý si z rezortu diplomacie odniesol aj darčeky pre všetkých členov a členky Lúčnice - kravaty a šatky vyrobené pri príležitosti slovenského predsedníctva v EÚ.

 

Lajčák ďalej informoval, že Lúčnica sa stáva súčasťou prezentácie značky Slovensko. "Bude pomáhať presadzovať našu novú značku Good Idea Slovakia alebo Slovensko dobrá myšlienka aj tým, že Lúčnica a Slovensko je dobrý nápad." Jubilujúci profesor Štefan Nosáľ, ktorého recept na dlhovekosť je krédo "nedať sa", reagoval na slávnostný moment slovami, ktorými rozosmial všetkých prítomných: "Sme veľmi poctení touto akciou, že aj tí páni, my to vždy tak hovoríme, že sú spokojní s nami. Boli aj komunisti spokojní."

 

Na otázku TASR, komu patrili prvé myšlienky prof. Nosáľa pri preberaní ocenenia, umelecký šéf a choreograf súboru, ktorý oficiálne začal svoju činnosť prvými vystúpeniami v Prahe v roku 1948, reagoval: "Najbližším spolupracovníkom, dosť vydržali. Obdivujem tanečníkov a spevákov, že popri náročnom štúdiu si dokážu udržať dobrý priemer a štipendium, majú čo robiť." Generálny riaditeľ Lúčnice Marián Turner potvrdil, že zásadou prof. Nosáľa bolo, že nikdy nedovolil, aby Lúčničiari neprospievali. "Vždy trval na tom, že musia byť dobré študijné výsledky v škole, a potom môže byť aj členom Lúčnice."

 

Na pôde ministerstva zahraničných vecí sa hovorilo aj o ďalších plánoch Lúčnice na tento rok a jej spolupráci s MZVaEZ. "Aktívne sa zapojila do kultúrnej časti nášho predsedníctva, mali celý rad vystúpení v Európe, Latinskej Amerike aj v Ázii. Spolupráca s Lúčnicou je veľmi intenzívna a bude pokračovať ďalej," potvrdil minister. "Sme hrdí na to, že môžeme Slovensko reprezentovať na tých najvyšších úrovniach a ukázať originálnu slovenskú kultúru vo svete. Minulý rok to boli vystúpenia v Londýne, Moskve, v indonézskej Jakarte, na Taiwane, v Paríži, mali sme zájazdy v Južnej Amerike. Bol to obrovský zástoj, Lúčnica bola skoro stále v zahraničí, a popritom musí plniť aj program predpísaný doma," povedal pre TASR generálny riaditeľ Lúčnice, ktorá sa už teší na nové výzvy, patrí medzi ne aj ponuka opäť vystupovať v Latinskej a Severnej Amerike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona