Lucia Kurilovská chce na akadémii viac trestného práva

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 12:14 • 2 min
Lucia Kurilovská chce na akadémii viac trestného práva

BRATISLAVA – Na Akadémii Policajného zboru by sa mali rozšíriť štúdijné programy, ktoré by viac pripravovali vyšetrovateľov v oblasti trestného práva. Taká je predstava Lucie Kurilovskej, ktorú na post rektorky tejto vysokej školy podľa nových pravidiel navrhol minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

K jej nominácii sa ešte musí vyjadriť akademický senát, prípadné menovanie prvej ženy do čela tejto školy je v rukách prezidenta. Kurilovská chce pre študentov posilniť výučbu trestného práva v zmysle trestných kódexov, teda trestného zákona a poriadku. „Aby nedochádzalo k pochybeniam pri získavaní dôkazov. Aby vedeli získavať všetky dôkazy pri ekonomickej kriminalite, pri daňovej kriminalite, kde páchatelia postupujú sofistikovanejšie,“ vysvetlila nominantka na post rektorky. Okrem toho sa chce na škole zamerať aj na ďalšie oblasti, s ktorými sa vyšetrovatelia pri práci stretnú. „Sú tam také odvetvia, ako je právny styk s cudzinou, ktorý v praxi naozaj prináša veľké problémy,“ uviedla príklad Kurilovská.

Miesto rektora je voľné, keďže bývalého rektora Václava K. obvinili po policajnej razii v akadémii z 29. júna minulého roka a prezident ho na návrh akademického senátu odvolal. Václav K. čelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a prijímania úplatku za svoj údajný podiel na manipulácii prijímacieho konania. Pôvodne bol obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv, ku ktorému malo prísť pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili. Z falšovania pri prijímačkách obvinili aj kvestora akadémie a jedného pracovníka školy. Kurilovská je presvedčená, že problémy s prijímacími konaniami na školu už nebudú. Už teraz sú ich pravidlá podľa jej slov nadstavené transparentne. „Už sú pripravené testy tak, aby sa k nim nebolo možné dostať. Ja mám ešte predstavu, že testy by sa mohli losovať, aby každý dostal test náhodným výberom,“ dodala Kurilovská. K vyhodnoteniu testov sa prirátajú výsledky zo strednej školy, z čoho vznikne poradie vybraných uchádzačov. Za nimi bude hrubá čiara. „Nebude tam priestor na žiadne rektorské odvolanie alebo niečo podobné. Vždy sa pôjde podľa presného poradia a získaného počtu bodov,“ dodala. 

Kurilovská je odborníčkou na trestné právo z bohatou publikačnou a prednáškou praxou. Vyjadrovala sa k mnohým otázkam trestného práva a viacerým kauzám. V súčasnosti šéfuje sekcii trestného práva na ministerstve spravodlivosti a prednáša aj na Právnickej fakulte UK v Bratislave. V prípade menovania prezidentom za rektorku Policajnej akadémie by pôdu doterajších pôsobísk nechcela opustiť, naďalej by chcela zostať poradkyňou ministra spravodlivosti pre trestnú politiku štátu. „Je to krásne skĺbenie všetkých činností a oblastí pôsobenia v rámci trestného práva a akademickej pôdy,“ uviedla. Argumentuje, že praktické skúsenosti z ministerstva jej pomáhajú aj v prednáškovej činnosti. 

Kurilovská neočakáva, že by došlo k nedávno diskutovanej možnosti zlúčenia Akadémie Policajného zboru v Bratislave s Akadémiou Ozbrojených síl gen. M.R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši. „Nie je veľký predpoklad, že sa budú zlučovať. Naozaj sú to dve rozličné školy, na dvoch rozličných miestach a majú trochu iný záber a pôsobenie,“ myslí si. Podľa jej slov má policajná akadémia svoje opodstatnenie, keďže aj v iných krajinách je takýto typ školy, navyše u nás má už aj svoju históriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies