Ukrajina má nového generálneho prokurátora Jurija Lucenka

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 18:22 • 2 min
Ukrajina má nového generálneho prokurátora Jurija Lucenka

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil dnes do funkcie generálneho prokurátora Jurija Lucenka, šéfa parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka. Informovala o tom agentúra UNIAN.

slovakia

left justify in out

Za Lucenka, ktorého navrhol do funkcie prezident Petro Porošenko, hlasovalo 264 poslancov 450-člennej Verchovnej rady. Porošenko podpísal príslušný dokument o vymenovaní ihneď po hlasovaní.

Ukrajinskí zákonodarcovia už v priebehu dňa otvorili cestu k tomu, aby sa novým generálnym prokurátorom stal Lucenko. Parlament schválil zákon, na základe ktorého sa ruší požiadavka, aby danú pozíciu mohla zastávať iba osoba z právnického prostredia. To umožnilo Lucenkovi, bývalému ministrovi vnútra, aby sa ujal tohto postu.

 

Lucenkovo vymenovanie však môže sklamať Európsku komisiu, ktorá rovnako ako Spojené štáty a Medzinárodný menový fond podmieňuje poskytnutie pomoci Ukrajine schopnosťou Kyjeva vyrovnať sa s korupciou a zaviesť reformy. Brusel vyzval Porošenka, aby do tejto funkcie dosadil nezávislú osobu z právnického prostredia.

 

Lucenko, aktívny počas takzvanej oranžovej revolúcie z roku 2004, sa po uchopení moci proruským prezidentom Viktorom Janukovyčom v roku 2010 stal obeťou politickej odplaty. Bol uväznený za spreneveru a zneužitie úradu, hoci jeho advokáti tvrdili, že odsúdenie bolo politicky motivované. Prepustili ho v roku 2013.

 

Po protivládnych protestoch a nepokojoch, ktoré vo februári 2014 viedli k pádu Janukovyča a umožnili nástup prozápadného vedenia na čele s Porošenkom, bol Lucenko rehabilitovaný a stal sa členom prezidentovho bloku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies