Lučeneckého prokurátora Valacha odsúdili z uplatkárskej kauzy na tri roky!

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 15:26 • 2 min
Lučeneckého prokurátora Valacha odsúdili z uplatkárskej kauzy na tri roky!

PEZINOK - Na trojročný trest odňatia slobody odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) v úplatkárskej kauze prokurátora z Lučenca Milana Valacha, keď predtým na rovnaký trest odňatia slobody ho odsúdil v minulosti už dva razy a to v rokoch 2011 a 2009.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd SR však postupne oba rozsudky zrušil a vrátil ŠTS, aby znova rozhodol. ŠTS dnes zároveň odsúdil na rovnaký trest odňatia slobody vo výške troch rokov bývalého lučeneckého policajta Jána V. a tretiemu obžalovanému - podnikateľovi Pavlovi P. zvýšil ŠTS trest v porovnaní z predchádzajúcimi dvoma verdiktmi na vyšší podmienečný trest.

     

Konkrétne Milana Valacha odsúdili za trestné činy podvodu, marenia úlohy verejného činiteľa a mimo trestu odňatia slobody ho ŠTS odsúdil, podobne ako v minulosti aj na peňažný trest vo výške 10.000 eur. Expolicajta Jána V. odsúdili za prijímanie úplatku a na peňažný trest vo výške 400 eur a spomínaného podnikateľa Pavla P. za podplácanie na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky.
     

"Obžalovaní ani obhajcovia neboli pri vyhlásení rozsudku prítomní, prokurátor sa vzdal práva na odvolanie, Rozsudok nie je zatiaľ právoplatný," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

"Naše stanovisko je jednoznačné - podáme odvolanie na Najvyšší súd SR. Dôkazy, na ktorých je postavený odsudzujúci rozsudok sú nezákonné, čo už NS SR judikoval. Žiadne iné dôkazy, ktoré by akokoľvek preukazovali vinu môjho klienta neexistujú. Osoba, na ktorej výpovedi je postavená celá obžaloba je nedôveryhodná a viac razy zmenila počas konania svoju výpoveď, pričom raz ju dokonca aj vzala späť," povedal dnes pre TASR obhajca Milana V. Matúš Gémeš.

 

Na trojročný trest odňatia slobody odsúdil ŠTS Milana Valacha už v marci 2011, podobne ako v októbri 2009 tiež za prečin podvodu, marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti a podplácanie na úhrnný trest 36 mesiacov.
     

Okrem toho prokurátora odsúdil vtedy ŠTS rovnako na peňažný trest vo výške 10.000 eur. Ďalších dvoch obžalovaných v úplatkárskej kauze - podnikateľa Pavla P. odsúdil súd na podmienečný trest odňatia slobody na 12 mesiacov so skúšobnou lehotou na 24 mesiacov. Bývalého lučeneckého policajta Jána V. samosudca odsúdil rovnako ako prokurátora na 36 mesiacov odňatia slobody.
     

Prokurátor si mal v dvoch prípadoch vypýtať úplatok. V jednom prípade požadoval 9958 eur preto, aby sumu "použil pre kompetentné osoby, ktoré rozhodnú o nástupe na výkon trestu".
     

V inom prípade prokurátor čelil obvineniu z podplácania. Podnikateľ Pavol P. spôsobil pod vplyvom alkoholu dopravnú nehodu. Následne požiadal prokurátora Milana Valacha, aby mu vybavil negatívny výsledok na alkohol. Za to si prokurátor údajne vypýtal úplatok 332 eur a odovzdal ho policajtovi Jánovi V.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona