Lubyová verí, že národný program Učiace sa Slovensko predstaví do konca roka

NETKY.SK • 4 Október 2017, 14:43 • 2 min
Lubyová verí, že národný program Učiace sa Slovensko predstaví do konca roka

BRATISLAVA – Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) dostala v pondelok (2.10.) písomne návrh Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko od jeho autorov. Ako uviedla, z dokumentu sa pokúsi zostaviť národný program. Verí, že sa to podarí do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Predtým by som chcela, aby to prešlo minimálne vo výbore a aby sa vyjadrili aj komunity, ktorých sa to najviac týka," poznamenala Lubyová. Dokument je podľa jej slov autorský.

 

"Je pomerne rozsiahly a nie je napísaný spôsobom, ktorý by dovolil jeho implementáciu, čiže tam nie sú nejaké opatrenia priorizované, nie je tam časový rámec, rozpočet jednotlivých krokov. Národný program musí mať tieto vlastnosti," povedala.

 

Dokument sa venuje napríklad zmenám v predškolskom vzdelávaní, práci učiteľa v regionálnom a vysokom školstve. Zmeny sa týkajú napríklad i predškolského vzdelávania, hodnotenia žiakov či zmien pri akreditácii vysokých škôl. Kvalitnejšia by podľa autorov reformy mala byť aj príprava budúcich učiteľov. Zvýšiť by sa mala aj podpora pre učiteľov vo forme asistentov tak, aby sa pedagógovia mohli venovať iba učeniu.

 

Slovenská komora učiteľov (SKU) konštatuje, že vláda SR už 555 dní nemá víziu ani plán, podľa ktorého bude realizovať zmeny v školstve. "Do dnešného dňa nepredstavila vlastný národný program rozvoja školstva a nevznikol žiadny vládny materiál." uviedol šéf SKU Vladimír Crmoman.

 

Učiace sa Slovensko je podľa SKU len autorským dielom externých poradcov ministerstva. "Vláda neplní vlastné programové vyhlásenie a hrozí, že do konca roka 2019 už neurobí nič podstatné," doplnil Crmonan. Ako ďalej doplnil, vychádza z období predchádzajúcich vlád, ktoré sa už tesne pred voľbami nedopracovali k zásadným zmenám v školstve.

 

Experti, ktorí reformu pripravovali, vyhodnotili podľa rezortu takmer 4000 pripomienok. Niektoré z nich boli akceptované alebo čiastočne zapracované do výslednej verzie dokumentu. "Podľa autorov Učiaceho sa Slovenska sa podstata reformného dokumentu po zapracovaní pripomienok nezmenila. Pôvodný zámer bol teda jasný už v marci tohto roka a základné tézy sú verejne známe od októbra 2016. " dodal Crmoman.

 

K predstaveniu dokumentu Učiace sa Slovensko, ktorý má určiť smerovanie slovenského školstva, malo dôjsť pôvodne do konca augusta. Pre situáciu v rezorte školstva, kde došlo k výmene jeho šéfa, sa proces posunul. Bývalý minister Peter Plavčan (nominant SNS) po kritike pre rozdeľovanie eurofondov abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona