Lubyová: Podklady na transformáciu SAV neprišli včas a mali nedostatky

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 15:41 • 2 min
Lubyová: Podklady na transformáciu SAV neprišli včas a mali nedostatky

BRATISLAVA - Zákonom vyžadované podklady potrebné pre transformáciu jednotlivých 48 ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI) mali až na štyri výnimky množstvo nedostatkov, neboli doručené v zákonnej lehote, pričom dodnes nie sú kompletné. Novinárom to na utorkovom brífingu povedala ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na slová šéfa SAV Pavla Šajgalíka, podľa ktorého ak sa riadne nedokončí proces transformácie ústavov SAV na VVI, akadémia môže zaniknúť. Lubyová takýto scenár vylučuje.

 

"Transformácia sa začala pripravovať ešte na jeseň 2014, prebehnúť to malo k 1. januáru 2016. Na preklopenie na VVI potrebovali dodať podklady do 1. apríla 2018. Ministerstvo by ich skontrolovalo a vyzvalo by SAV na doplnenie do 31. mája 2018. Ak by bolo všetko doplnené, od 1. júla by zaregistrovalo tých asi 50 inštitúcií. Ale podklady boli dodané v posledný deň lehoty, pričom sa zistilo, že viacero zákonných náležitostí chýba," povedala Lubyová s tým, že absentovali napríklad údaje o členoch dozorných rád.

Ministerstvo školstva našlo aj v dodaných podkladoch asi 40 nezrovnalostí. "Ešte 21. mája sme zaslali SAV výzvu na doplnenie a opravu. Ale doklady nie sú kompletné dodnes, nebolo preto možné vykonať registráciu," ozrejmila šéfka rezortu.

 

Keďže podľa Lubyovej bola obava, aby sa SAV neocitla v právnom vákuu, 11. júna sa na rokovaní parlamentného školského výboru do zákona vsunuli opatrenia, aby sa tomu zabránilo. "Bol teda predĺžený termín na registráciu na VVI. Toto bol predmet rýchlej novely, prezident Andrej Kiska ju ale vetoval. Stalo sa teda to, že sa jednotlivé ústavy SAV stali VVI, momentom ich založenia je marec. Sú založené, ale nestihli sa registrovať," konštatovala Lubyová s tým, že ústavom nič nebráni, aby sa urýchlene registrovali ako VVI podľa súčasného zákona.

 

Šajgalík podotkol, že SAV už mala byť transformovaná, ale ústavy stále nie sú zapísané v registri a akadémia sa nachádza v právnom vákuu. Ministerstvo školstva podľa Šajgalíka žiada ďalšie listiny. Šéf SAV zdôrazňuje, že jeho inštitúcia si svoje povinnosti potrebné na transformáciu splnila. Dodala aj doklady, ktoré podľa nej idú nad rámec zákona. Napriek tomu žije v neistote a čaká na verdikt.

 

"Dostali sme sa do zvláštneho stavu, ktorý veľmi zneisťuje zamestnancov SAV," uviedol Šajgalík. Dnes sú podľa neho len dva možné scenáre. „Buď sa SAV transformuje, či už zložitým alebo priateľským spôsobom, pretože to je nezvratný proces a myslím si, že ani nie je politická vôľa, aby sa zastavil. Alebo druhá možnosť, že to dostane inštitúciu do takého chaosu, že tá sama zanikne," povedal. Ľudia sú podľa Šajgalíka finančne podvyživení, mladí utekajú. "Tí, čo sú tu, sú entuziasti, ktorí chcú pomôcť tejto krajine, chcú zostať doma a to, čo robia, ich baví. Ale keď zistia, že zo strany štátu vznikajú pre nich nevysvetliteľné prekážky, prečo by tu zostali?" zamýšľa sa šéf SAV, podľa ktorého neistota nie je dobrá a akadémiu treba stabilizovať.

 

Šajgalík poukazuje na kroky, ktoré k stabilizácii akadémie neprispievajú. Patrí k nim situácia okolo transformácie ústavov SAV. Pripomína, že ústavy už mali byť transformované, SAV si všetky zákonné povinnosti podľa neho splnila. Ministerstvo školstva však podľa neho žiada ďalšie, a to aj nad rámec zákona. „Máme v ruke aj názor podpísaný riaditeľom Ústavu štátu a práva SAV, ktorý hovorí, že doklady, ktoré od nás ministerstvo vyžaduje, sú nad rámec zákona. Netvrdíme, že sme nikdy neurobili žiadnu chybu, ale vždy sme postupovali v zmysle zákona a vždy sme sa snažili vyhovieť aj požiadavkám, ktoré sme považovali nad rámec zákona," povedal Šajgalík, ktorý zdôrazňuje, že SAV si v drvivej väčšine splnila náležitosti zákona k 31. marcu 2018.

 

Ministerstvu školstva podľa Šajgalíkových slov chýbali od SAV napríklad doklady o riaditeľoch, ktorí sa menili k 1. aprílu. „Keďže ešte neboli uzavreté výberové konania, tak sme ich nedodali, to je logické," vysvetlil. To by podľa neho nemalo ohroziť prechod SAV na VVI. Vzhľadom k stupňujúcim sa požiadavkám ministerstva si v SAV podľa Šajgalíka nie sú istí, či je vôľa, aby SAV hladko prešla do režimu VVI. „Dochádza tu k zneisťovaniu SAV. Sú tu kroky, ktoré sú navonok prezentované tak, že nám chcú pomôcť, a my vo vnútri to čítame inak," poznamenal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies