Lubyová avizovala, že kontrola eurofondov na výskum a inovácie sa pomaly chýli ku koncu

NETKY.SK • 5 Október 2017, 11:11 • 2 min
Lubyová avizovala, že kontrola eurofondov na výskum a inovácie sa pomaly chýli ku koncu

BRATISLAVA - Kontrola eurofondov na výskum a inovácie sa podľa slov ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS) pomaly chýli ku koncu. Kontrola prebieha v dvoch líniách po dohode s Európskou komisiou (EK).

slovakia

left justify in out

"V tomto smere ministerstvo vystupuje ako riadiaci orgán, čiže kontroluje tie procedúry, ktoré implementoval sprostredkovateľský orgán, čiže Výskumná agentúra. Ministerstvo tu vykonáva kontroly v rámci dlhodobej strategickej výzvy a zároveň je tam aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý kontroluje procesy, ktoré viedli k výberu nejakých projektov," vysvetlila Lubyová. Zároveň doplnila, že kontroly sa vykonávajú aj v prvej výzve priemyselných výskumno-vývojových centier. "Od ľudí z ministerstva viem, že sa to chýli ku koncu. Ešte predtým, ako som išla do Bruselu, som hovorila, že sú tam procedurálne záležitosti, ktoré sa tam budú dať zlepšiť v duchu akčného plánu. Konkrétne zistenia ešte nemám. Myslím si, že NKÚ nám tú priebežnú správu dá v priebehu nasledujúcich dní," povedala ministerka školstva.

 

Šéfka rezortu bola ešte v septembri v sídle Európskej komisie, kde eurokomisárke pre regionálnu politiku Corine Cretuovej vysvetľovala problémy okolo zablokovaných eurofondových výziev v hodnote 300 miliónov eur a zároveň predstavila návrh na spriechodnenie čerpania týchto eurofondov. "EK nechce Slovensku žiadne prostriedky odobrať v dôsledku toho, čo sa stalo. EK bude veľmi rada, ak sa Slovensku podarí dobehnúť čerpanie a tieto prostriedky odblokovať v rámci tých dohôd o stransparentnení režimu čerpania, ktoré sme dosiahli a ktoré budeme implementovať," oznámila po návrate z Bruselu Lubyová. Napriek tomu hrozí, že Slovensko príde o časť z eurofondov na vedu a výskum, ktoré sa nepodarí vyčerpať do konca roka.

 

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelilo kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan (nominant SNS) problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. EK neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS. Plavčan nakoniec abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda SNS Andrej Danko to akceptoval.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona