Ľubovniansky hrad sprístupnia aj pre nepočujúcich

NETKY.SK • 10 November 2013, 09:43 • 2 min
Ľubovniansky hrad sprístupnia aj pre nepočujúcich

STARÁ ĽUBOVŇA - Prvú oficiálnu prehliadku hradu Ľubovňa absolvuje v spomínaný deň 45 detí zo Spojenej Internátnej školy Pavla Sabadoša v Prešove pre nepočujúcich.

slovakia

left justify in out

Ľubovnianske múzeum - hrad - kultúrna inštitúcia Prešovského samosprávneho kraja, sprístupní 11. novembra 2013 o 11.00 h hrad Ľubovňa nepočujúcim. Podporovateľmi tejto myšlienky sú Ministerstvo kultúry SR a Spojená internátna škola Pavla Sabadoša v Prešove.

Sprístupnenie hradu nepočujúcim spočíva vo využívaní moderných technológií umožňujúcich uloženie videozáznamu obsahujúceho prerozprávaný sprievodný text do posunkovej reči. Virtuálny záznam si návštevníci budú môcť stiahnuť pomocou aplikácie v mobilnom telefóne, ktorá umožňuje čítanie QR kódov,“ informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Dodal, že výroba virtuálnych sprievodných textov bola finančne podporená za pomoci dotačného systému 2013 Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Pre návštevníkov bez potrebného technického zabezpečenia je pripravených 5 tabletov na bezplatné zapožičanie, prednastavených na jednoduché používanie,“ zdôraznil Mikulík.

Priestor na realizáciu dostali aj študenti Spojenej Internátnej školy Pavla Sabadoša v Prešove pre nepočujúcich, ktorí sa zhostili úlohy tlmočníkov. Pod vedením pedagógov tlmočili do posunkovej reči odborné texty a vytvárali novotvary v posunkovej reči.

Prvú oficiálnu prehliadku hradu Ľubovňa absolvuje v spomínaný deň 45 detí zo Spojenej Internátnej školy Pavla Sabadoša v Prešove pre nepočujúcich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies