Ľubovniansky hrad bude na poštovej známke

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 06:42 • 2 min
Ľubovniansky hrad bude na poštovej známke

ubovniansky hrad bude na poštovej známke - Kultúra Hrad Ľubovňa v Starej Ľubovni sa historicky po prvý raz objaví na poštovej známke. Vydá ju Slovenská pošta 8.

slovakia

left justify in out

img

Hrad Ľubovňa v Starej Ľubovni sa historicky po prvý raz objaví na poštovej známke. Vydá ju Slovenská pošta 8. novembra v edícii historické výročia: Spišský záloh (1412-1772). Do emisného plánu Slovenskej pošty známku zaradili na základe návrhu filatelistov zo Spiša. Autorom výtvarného návrhu je Martin Činovský. V Bratislave o tom informovali na tlačovej besede Klubu FIJET SNN.
      Termín Spišský záloh, ktorý označuje historické obdobie charakteristické pre časť Spiša v rokoch 1412-1772 objasnil Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea - hrad. "V marci 1412 hrad Ľubovňa navštívil uhorský kráľ Žigmud Luxemburský a poľský kráľ Vladislav Jagelonský. Predmetom stretnutia bolo uzatvorenie mieru medzi oboma krajinami a hlavne pôžička vo výške 37.000 kôp českých grošov, ktoré si Žigmund požičal od Vladislava. Ako záloha malo slúžiť odovzdanie časti územia Spiša pod poľskú správu," vysvetlil s tým, že spomínaný záloh mal trvať krátko, ale napokon prežil až 360 rokov. Počas jeho trvania boli na hrade Ľubovňa ukryté poľské korunovačné klenoty, ktorých repliky môžu návštevníci obdivovať i dnes.
      "Patrilo tam 16 spišských miest, hrady Ľubovňa a Podolínec i viacero dedín z Ľubovnianskej provincie. Zálohové územie zostalo súčasťou Uhorska, no správu nad ním vykonávali poľskí starostovia, ktorých sídlom bol Ľubovniansky hrad," doplnil. Podľa Mikulíka zažíval hrad Ľubovňa v období Spišského zálohu najväčší rozkvet. Späť pod uhorskú správu sa vrátil v roku 1772. Do jeho dejín sa zapísal aj Móric Beňovský, ktorý bol väzňom v hlavnej hradnej veži. Poslednou súkromnou majiteľkou pevnosti bola španielska princezná Isabela de Bourbon Zamoyská.
      Cez víkend čaká nielen hrad Ľubovňa, ale i celé mesto a región významná akcia. Po štyroch rokoch obnovy sprístupnia renesančný palác hradu a predstavia dve nové expozície Hradný pivovar a Liehovarníctvo v Starej Ľubovni. "Renesančný palác bol postavený po roku 1553 a v stave ruiny je od roku 1750, takže je to veľká udalosť. Je to najväčší objekt hradu, má 26x16 metrov, bol pôvodne päťpodlažný, mal vlastný pivovar, pekáreň, kuchyňu," potvrdil pre TASR Mikulík.
      Renesančný palác Ľubovnianskeho hradu slávnostne sprístupnia v sobotu 19. mája v rámci celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Podujatie sa koná pod záštitou premiéra SR Roberta Fica.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona