Ľuboš Tiefenbach pri zásahu pochybil, myslí si jeho bývalý kolega

NETKY.SK • 8 December 2015, 16:45 • 2 min
Ľuboš Tiefenbach pri zásahu pochybil, myslí si jeho bývalý kolega

BRATISLAVA - Bývalý policajt Ľuboš Tiefenbach pri zásahu počas medializovanej cestnej kontroly zo septembra 2014 pochybil. Vyhlásil to dnes pred samosudkyňou Okresného súdu Bratislava V jeho bývalý kolega a svedok Alexander Syrko.

slovakia

left justify in out

Ten sa ako člen hliadky na zásahu tiež zúčastnil. Po medializovaní videa so zásahom Ľuboša Tiefenbacha obžalovali z obmedzovania osobnej slobody a zneužitia právomocí verejného činiteľa.


Podľa svedka to bol práve Ľuboš Tiefenbach, ktorý začal na vodičku Martu Bartlovú a neskôr aj na jej dcéru Máriu kričať a nadávať im po tom, čo mu nepredložili všetky požadované doklady. Zároveň sa podľa neho počas konfliktu s vodičkou k nej priblížil do tesnej blízkosti, čo spôsobilo fyzický dotyk. Následne začal podľa svedka Ľuboš Tiefenbach proti vodičke používať hmaty a chvaty. "Ešte som mu kričal, aby ju nezlomil lebo mala asi 50 kíl," povedal s tým, že následne mu Ľuboš Tiefenbach ako veliteľ hliadky prikázal žene nasadiť putá. Keďže vodičkina dcéra Mária v tom čase nemala pri sebe občiansky preukaz, obžalovaný nasadil putá aj jej s tým, že obe ženy predvedú na obvodné oddelenie Policajného zboru. Podľa Syrka sa pritom situácia nemusela riešiť týmto spôsobom, keďže ženy mali pri sebe napriek chýbajúcej nálepke protokol o technickej kontrole vozidla a Mária tiež disponovala potvrdením o odcudzení občianskeho preukazu. "On to však spravil tak, že on je majster sveta a urobí si, čo chce," povedal svedok na margo konania obžalovaného. Neprimerané konanie veliteľa hliadky údajne svedok neoznámil nadriadeným zo strachu. "Bál som sa, že budú určité následky, čo sa neskôr aj potvrdilo," povedal s tým, že po medializácii videa zo zákroku ho Ľuboš Tiefenbach vyhľadával, aby ho ovplyvnil a zastrašil.


Syrko svojou výpoveďou potvrdil tvrdenia Marty a Márie Bartlových. Obe vypovedali rovnako v zmysle, že Ľuboš Tiefenbach sa správal od začiatku agresívne a vulgárne, pričom ony sa počas kontroly snažili spolupracovať. Mária Bartlová počas výpovede naznačila, že správanie obžalovaného k nej a jej matke mohlo byť poznačené aj tým, že ony aj on bývajú v Karlovej Vsi a z videnia sa poznajú. Obžalovaný sa s ňou podľa nej ešte pred incidentom stretol a pozval ju na kávu, neskôr si vymenili pár odkazov na sociálnych sieťach, potom sa to však skončilo. "Ako keby sa na mňa hneval, že som s ním nekomunikovala," vyhlásila. Obžalovaný expolicajt vidí za celou kauzou snahu dostať úspešného policajta preč zo zboru. "Usvedčil som skoro 980 páchateľov, z toho väčšinou drogové trestné činy," vyhlásil. Hysterické a vulgárne boli podľa neho práve matka z dcérou, pričom Marta Bartlová do neho pri kontrole sotila, takže on bol následne podľa vlastných slov nútený použiť donucovacie prostriedky, keďže podobné správanie môže byť kvalifikované ako útok na verejného činiteľa. Taktiež jej dcéra Mária sa podľa neho vzpierala predvedeniu na policajnú stanicu, kde mali overiť jej totožnosť. Na policajnej stanici sa mu údajne Marta Bartlová za svoje správanie niekoľkokrát ospravedlnila. Vo svojej výpovedi Ľuboš Tiefenbach tiež poukázal na to, že ženy na neho podali trestné oznámenie až mesiac po incidente, čo označil za zvláštne. Tiež pripomenul, že kolega Syrko "bez nátlaku a pripomienok" podpísal ním vypracovaný protokol o celom zásahu. Niekoľkokrát ho navyše počas výpovede označil za neschopného policajta. Pojednávanie v tomto prípade bude pokračovať 23. februára výpoveďami ďalších svedkov.


Bývalý policajt Ľuboš Tiefenbach je známy z mediálnej kauzy z októbra 2014. Na internete sa vtedy objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke fyzické donucovacie prostriedky, ktoré vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané. Preto teraz už expolicajt čelí obžalobe z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody. Video nakrútila dcéra vodičky, ktorá bola prítomná na mieste incidentu. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies