Ľubomír Vážny je presvedčený, že 11,5 miliardy z eurofondov vyčerpáme

NETKY.SK • 29 December 2015, 18:21 • 2 min
Ľubomír Vážny je presvedčený, že 11,5 miliardy z eurofondov vyčerpáme

BANSKÁ BYSTRICA – Informácie o tom, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) nedokázala ani počas dvojročného predĺženia využiť eurofondy z programového obdobia 2007 až 2013, označil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) na dnešnom brífingu v Banskej Bystrici za absolútne nezmyselné.

slovakia

left justify in out

"Je to znôška hlúpostí," reagoval Vážny a ľudí, ktorí to tvrdia, vrátane predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka, nazval "truhlíkmi", a ako dodal, "za tým si stojím". Sulík dnes na tlačovej besede SaS uviedol, že Slovensku "prepadne výrazne viac ako jedna miliarda eur".

 

"Vážny sa nesnaží ututlať prepadnutie európskych finančných prostriedkov, Vážny len konštatuje pravdu, ktorá je doložená faktami," uviedol podpredseda vlády.

 

"Certifikované výdavky, ktoré sú potvrdené naším certifikačným orgánom a ktoré sú platné a posúvajú sa už na preplatenie na Európsku komisiu, sú k dnešnému dňu cca 10,5 miliardy eur, čo prekračuje hranicu 90 percent zo všetkých disponibilných prostriedkov 11,5 miliardy eur z EÚ. Mechanizmy a procesy máme nastavené tak, že do konca roka, respektíve do konca apríla 2016, dočerpáme zostatok," zdôraznil Vážny.

 

Podľa neho do konca tohto kalendárneho roka budú certifikované výdavky na úrovni 10,7 až 10,8 miliardy eur, čo je 94 percent. "V praxi to znamená, že na doúčtovanie do apríla 2016 nám zostane asi 0,7 miliardy eur," konštatoval Vážny.

 

Ako tiež vysvetlil, za oprávnené výdavky sa považujú tie, ktoré sú uhradené z úrovne prijímateľa dodávateľovi alebo zhotoviteľovi, či už ide o práce, tovar alebo služby. Ak je napríklad prijímateľom eurofondov obec, musí zaplatiť faktúru do 31. 12. 2015, aby bola oprávnená. Istý čas však trvá, kým ju obec zosumarizuje, odošle na sprostredkovateľský orgán, odtiaľ ide na riadiaci orgán a následne na ministerstvo financií, ktoré ju potvrdí.

 

"Otvorené na doúčtovanie máme 0,7 miliardy eur, to je ten zostatok. Pevne verím, že všetky prostriedky budú zúčtované a odoslané z úrovne prijímateľa až po ministerstvo financií a že neprepadne absolútne nič," dodal Vážny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies