Ľubo Olach na veľtrhu Bibliotéka predstaví svoj nový román Prezident

NETKY.SK • 4 November 2016, 14:07 • 2 min
Ľubo Olach na veľtrhu Bibliotéka  predstaví svoj nový román Prezident

BRATISLAVA – Na 24. medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka (10. - 13. 11.) v bratislavskej Inchebe predstaví svoj najnovší román s názvom Prezident aj spisovateľ Ľubo Olach. Po sérii kníh Nádenník pera vo francúzskych službách (2012), Posledné varovanie (2012), Žraloci (2013), Lobista (2014), Politik (2015) prichádza opäť s napínavým dejom.

slovakia

left justify in out

V novom románe opisuje závratnú kariéru Juraja Makoša, ktorý si od študentských čias kliesnil cestu dopredu rozličnými podvodmi, až sa mu podarilo posadiť sa do kresla prezidenta Slovenskej republiky. "Pravda, medzitým mnohokrát zmenil politické tričko. Nevyhol sa ani zákerným zákulisným ťahom, kde svoju úlohu zohrali aj ženy," uvádza autor k hrdinovi príbehu, ktorého dej postupuje podľa dejinných udalostí a mnohé mená a postavy sú skutočné.

 

Románový Prezident sa začína v roku 1967 a končí sa v roku 2014. Olach však zároveň čitateľskú a ostatnú verejnosť upozorňuje: "Okrem historických udalostí, ktoré využívam na to, aby som čitateľom priblížil atmosféru nedávnych čias a skutočných mien premiérov, ministrov, politikov vrátane novinárov Mariána Leška či Ľuboša Juríka, sú všetky postavy románu, ktoré na stránkach knihy vystupujú, vymyslené."

 

Podľa spisovateľa je jeho kniha Prezident akoby dejepisom pre mladších čitateľov, ktorí nezažili predošlé desaťročia, a to nielen porevolučné časy, ale aj socialistické. "Môžu sa v nej dočítať, ako sa robila kariéra vtedy a ako dnes. Veľký rozdiel však v tom nie je," vyhlásil pre TASR Olach. V novom románe čitateľovi predstaví aj to, ako to v minulosti fungovalo v legendárnom bratislavskom Véčku po polnoci či vo futbalovom Slovane Bratislava. "Zavediem ho aj do zákulisia redakčného života a, samozrejme, dostane sa aj do tzv. lepšej spoločnosti, a to nielen tej socialistickej, ale i tej súčasnej. Keďže k životu patrí erotika, tak som na ňu nezabudol v primeranej miere ani v tejto knižke," doplnil bývalý novinár, ktorý svoj nový román ukončil špinavou prezidentskou volebnou kampaňou.

 

"Chcem podotknúť, že Prezident nie je o súčasnom prezidentovi, aj keď nejaké súvislosti si tam čitateľ nájde," uzavrel Olach. Okrem nového románu prináša na knižný trh aj svoju piatu básnickú zbierku Triezviem...(vydavateľstvo AlleGro). Román Prezident (2016) vyšiel vo vydavateľstve Marenčin PT. Autor ho na Bibliotéke predstaví v piatok 11. novembra od 14.30 do 15.00 hod. Prezentáciu bude moderovať Ľuboš Jurík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies